TESO vreest uitstel upgrading haven

Gemengde gevoelens bij TESO over het besluit van de raad om de €839.000,- aan compensatie van BTW-plicht voor waddenveren voorlopig in de algemene reserve te houden.


Bedoeling was dit geld te besteden aan de verdere opwaardering van de veerhaven van ’t Horntje. Maar gezien de onzekerheid rond de coronacrisis achtte de raad het verstandiger het geld in ieder geval een jaar vast te houden en daarna een besluit te nemen over de bestemming.

TESO-directeur Cees de Waal: “We kunnen ons dit besluit van de raad op basis van COVID-19 onzekerheid voorstellen. We hopen natuurlijk dat het komend jaar wat dat betreft weer de goede kant uit gaat. Dan gaan we graag met de raad om tafel over de achtergrond en wat met besteding wordt beoogd. Het geld is namelijk niet zomaar naar Texel gekomen. Daar hebben we ook als bootdienst veel inspanningen voor verricht. Dat heeft onder meer geleid tot een jaar uitstel van de btw-heffing, van 2018 naar 2019, wat TESO en dus haar reizigers bijna €400.000,- aan kosten heeft gescheeld."

Verkeersveiligheid

"Tijdens onze gespreken in Den Haag werd vrij snel duidelijk dat de compensatie niet rechtstreeks aan de rederij mocht worden overgemaakt, want dat zou ongeoorloofde staatssteun zijn. Toen is besloten tot deze vorm van compensatie. Opwaardering van de haven met dit geld van het Rijk is een kans die we moeten benutten. Het is veel meer dan alleen de verfraaiing van de entree van het eiland, waar door velen lang voor is geijverd. Het omvat ook verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers en verbetering van de infrastructuur.

Kans benutten

Een eerste stap is reeds gezet dankzij inspanningen door de Stichting Loodsen in het landschap en bijdragen van het Waddenfonds, de provincie, StifT en van TESO zelf. Als we deze kans om de vervolgstap nu te zetten niet benutten, moeten we maar afwachten wanneer we weer zo’n kans krijgen. Dat kan nog vele jaren duren en zou een gemiste kans zijn.”

De upgrading omvat de aanpassing van het fietspad en de oversteek op de haven, het huidige voetpad wordt duin en het parkeerterrein wordt opnieuw ingedeeld. Daarnaast is TESO in gesprek over ontmanteling of een andere bestemming voor het oude gebouw van RWS (naast de rijwielverhuur) en andere kwaliteitsverbeteringen. “Door gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen kunnen we hier veel bereiken en dat is absoluut geen overbodige luxe.”

Aandeelhoudersvergadering

Vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering van TESO op vrijdag 20 november besteden we op pagina 9 uitgebreid aandacht aan de bootdienst. Ook voor TESO is het een bewogen jaar.