Steun provincie en gemeente voor getroffen cultuursector

Stichting Texels Museum, Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel, Artex, De Toegift en Broadway krijgen iets meer dan een miljoen euro aan financiële ondersteuning van provincie en gemeente.

Dat maakt wethouder Hennie Huisman woensdag bekend in de raadscommissie. Het geld is bedoeld als steun voor de schade die geleden wordt als gevolg van de coronamaatregelen. Het moet de instellingen helpen om overeind te blijven.

Er komt €670.893,- bij de provincie Noord-Holland vandaan en €361.244,- van de gemeente. Het geld van de provincie komt uit een noodfonds voor culturele instelling waar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland deze week hun goedkeuring aan hebben gegeven. Het geld van de gemeente werd een week geleden door de gemeenteraad als cofinanciering voor het noodfonds beschikbaar gesteld. De €361.244,- komt grotendeels uit de algemene reserves van de gemeente. Het grootste deel van de één miljoen euro gaat naar de Stichting Texels Museum (Ecomare, Kaap Skil, vuurtoren en Oudheidkamer) dat voor 90 procent afhankelijk is van publieksinkomsten. De rest wordt over de andere vier partijen verdeeld.

Ecomare, Kaap Skil en de vuurtoren zijn geopend, maar werken met vaste tijdsloten voor bezoekers om de 1,5 meter afstand te bewaren waardoor er minder mensen aanwezig kunnen zijn. De Oudheidkamer is gesloten en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum is door de corona eveneens dicht. Volgens de voorwaarden van de provincie is het noodfonds bedoeld voor culturele instellingen met een '(boven)regionale functie' die onoverbrugbare tekorten hebben opgelopen.