De gaffelmakreel.
De gaffelmakreel. Foto: NIOZ/ Dennis Mosk

Gaffelmakreel in fuik van NIOZ

In de visfuik van het NIOZ in het Marsdiep werd op 8 oktober een bijzondere vis aangetroffen, namelijk een Gaffelmakreel Trachinotus ovatus.

De vis had een lengte van bijna 32 centimeter en een gewicht van 250 gram. Voor zover bekend is het pas de tweede keer dat deze soort in Nederland wordt aangetroffen. De NIOZ gebruikt de fuik al sinds 1960 om veranderingen in de visfauna in de Waddenzee te volgen.


Inwendig onderzoek liet zien dat het een ‘onrijp’ mannetje was, met in de maag de resten van enkele grote garnalen, een borstelworm (zager) en wat stukjes zeesla.


De Gaffelmakreel is een slanke vis met een lichtblauwe rug, glanzend zilverkleurige flanken met daarop langs de zijlijn vier tot zes donkere ovale vlekken, een diep gevorkte staart en een kleine bek (foto).


"Een naaste verwant is de bij ons talrijke Horsmakreel Trachurus trachurus. Gaffelmakrelen komen in de oostelijke Atlantische Oceaan voor vanaf de Golf van Guinee (West Afrika) tot aan de Golf van Biskaje en in de Middellandse Zee. Ze zijn bijzonder zeldzaam in Het Kanaal en in de Noordzee. De vorige vangst in Nederland vond plaats in de Oosterschelde, op 21 oktober 1976, in een staand want, samen met een groot aantal Sprotjes Sprattus sprattus en jonge Haringen Clupea harengus, bekende prooidieren van de Gaffelmakreel", laat een woordvoerder van het NIOZ weten.