De piet zoals die stond afgebeeld op de website van de Texelse Courant.
De piet zoals die stond afgebeeld op de website van de Texelse Courant. Foto: Sytske Dijksen

Wat ik zeggen wou

Zwarte Piet

In de Texelse Courant van vrijdag 23 oktober staat rechts op de voorpagina een kolom met een redactioneel stuk over de Sinterklaasintocht. Daar staat dat Texel dit jaar “Texelse Pieten” krijgt die Sinterklaas vergezellen. Een deel van deze Pieten zijn geïnspireerd op de Texelse kleuren groen en zwart. Na een week dringt het hele gebeuren zoals hierboven omschreven goed tot mij door. Als ik het goed begrijp is er door drie verenigingen (De Stichting Sint en Piet Texel, de Goededoelensint en de Goede Sint Texel) goed over nagedacht. Tenminste dat denken zij.


Ik ben bedroefd, teleurgesteld, verdrietig, boos en nog veel meer andere woorden over dat wat er gesteld wordt. Men vergeet dat het om een kinderfeest gaat. De kinderen vinden het prachtig dat zij van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten een cadeautje krijgen.


Als ik bij mijzelf terugkijk naar de tijd dat ik een kind was. Mijn vader werkte bij de Texelse Courant en had een vast inkomen en daar konden we van rondkomen, maar het was geen vetpot. Hoe mijn moeder het financieel klaarspeelde weet ik niet, maar op 6 december mochten wij, mijn broer en ik, in huis zoeken naar de cadeautjes die Sinterklaas die nacht had gebracht. Dat was feest. Maar dat is voor mij een prachtige herinnering waar ik in deze tijd nog wel eens aan terug denk.


Een paar jaar geleden is er een groepering ontstaan die zich gediscrimineerd voelt doordat Zwarte Piet zwart is. Zij betrekken dat op de huidskleur die zij hebben. Hoe harder dat deze groep roept, hoe meer er naar hen geluisterd wordt. Denkt u nu werkelijk dat die kleine kinderen, waar dit feest voor bedoeld is, het woord discriminatie kennen. Het is zielig maar dit alles wordt door grote mensen over de ruggetjes van de kinderen uitgespeeld.


Nu gaan we de Texelse zwarte Pieten groen en zwart kleuren. Ik vraag me af wie dat verzonnen heeft. Het is toch Sinterklaas en Zwarte Piet. Maak die dan ook zwart en stop dan met het hele gedoe van gekleurde Pieten. En als het niet anders kan stop dan met het cultuurgebeuren dat Sinterklaas en Zwarte Piet heet.


Ook wil ik wel eens weten wat voor teksten de liedjes van Sinterklaas nu moeten krijgen. Welke woorden worden straks voor het woord Zwarte Piet verzonnen. Ook voor de woorden die we nu nog gebruiken zoals zwarte koffie, zwartkijker, zwartmaker, zwartwerker, zwarte schoensmeer, zwarte panty en er zijn natuurlijk nog veel meer namen met het woord zwart te noemen.


Hoelang mogen wij nog Luilak, meierblis en Ouwe Sunderklaas vieren. Gaat ook dat stuk Texelse cultuur naar de knoppen.


Hopelijk gaat er iemand met gezag, waar men vertrouwen in heeft, opstaan en slaat met zijn vuist op tafel. Misschien worden de mensen van die drie verenigingen dan wakker en zien zij hun fout in.


Joop Kramer (84 jaar),

Den Burg

P.S. Het kledingstuk wat de gekleurde Piet op de foto op de internetsite van de Texelse Courant aan heeft, zou echt niet misstaan bij het carnaval in het zuiden van het land.