Het Glazen Paleis in Den Burg.
Het Glazen Paleis in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Actie tegen geweld

Texel gaat meedoen aan de campagne 'Orange the World' om geweld tegen vrouwen aan de kaak te stellen. Dat gebeurt op initiatief van Veronne Koot, Leontine Verseput, Annie Hin en Astrid van de Wetering, de vier vrouwelijke raadsleden op Texel.

'Orange the World' is een wereldwijde campagne die gehouden wordt van 25 november tot 10 december. Er worden in die periode op tal van plekken gebouwen of grote objecten in het oranje uitgelicht om mensen bewust te maken van geweld tegen vrouwen.


De vier raadsleden deden woensdagavond, gesteund door wethouder Hennie Huisman en raadsgriffier Marit de Porto, tijdens de commissievergadering een verzoek aan de andere politieke partijen om mee te doen en dat leverde van alle partijen bijval op. Bekeken wordt of van 25 november tot 10 december het Glazen Paleis in het centrum van Den Burg in het oranje licht kan worden gezet.


Burgemeester Michiel Uitdehaag zegde toe mee te werken aan Orange the World op Texel. Hij wees erop dat sinds het uitbreken van de coronacrisis huiselijk geweld is toegenomen en dat Texel daarop geen uitzondering vormt. "En het is in 99 van de 100 gevallen de man die de vrouw geweld aan doet."


Raadslid Cees Hoogerheide (TB) liet weten dat hij in zijn tijd als voorzitter van de Welzijnsstichting ook meermalen met geweld tegen vrouwen te maken heeft gehad. "Het is niet te tolereren." Hij kaartte aan dat geweld tegen mannen eveneens voorkomt.


Rikus Kieft (GL) en Jur Schuiringa (VVD) deden het voorstel in alle dorpen iets in het oranje licht te zetten, maar dat ging volgens andere binnen de beschikbare tijd net een stapje te ver. Dat werd beschouwd als een idee om volgend jaar verder op te pakken.


Orange the World is een initiatief van UN Women (organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten), de Unie van Soroptimistclubs en Zonta Nederland. De laatste twee zijn serviceclubs die worden gedragen door vrouwen. Zonta komt op voor gelijke rechten van vrouwen, biedt hulp aan kansarme vrouwen en stimuleert actieve deelname van vrouwen aan maatschappij en beroepsleven.


In 2019 namen meer dan 150 gemeenten en 8 provincies in Nederland deel aan de actie door een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object uit te lichten dan wel een evenement of actie te organiseren. Wereldwijd is Orange the World in honderd landen actief.