Ondernemersfonds


Het is niet voor elke ondernemer even duidelijk dat er komende dinsdag tijdens de nieuwe online-vergadering van Winkelhart van Texel wordt gesproken over voortzetting van het Ondernemersfonds voor Den Burg.

Dat stellen Marjet van der Vis en Jeroen van de Werve, twee ondernemers in de buitenring van Den Burg. Zij zijn drie jaar na het ontstaan van het fonds nog niet gelukkig met het fonds. Het gevoel is onder meer dat de meeste activiteiten die vanuit het fonds gefinancierd worden in het centrum plaatsvinden en dat de buitenring er minder goed vanaf komt.

Volgens Co Vermuë, één van de bestuurders van Winkelhart van Texel, is het een kwestie van samen optrekken waarbij het centrum en de buitenring elkaar nodig hebben. “Als het regent bij de een druppelt het bij de ander.” Volgens hem is er ook alle gelegenheid voor ondernemers in de buitenring om met activiteiten te komen, zodat die vanuit het ondernemersfonds gesteund kunnen worden. Volgens Van der Vis en Van de Werve zou automatisch vanuit het Winkelhart aan centrum en buitenring gedacht moet worden bij het opzetten van activiteiten.

Volgens de systematiek van het fonds betalen ondernemers in het centrum via reclamebelasting van de gemeente €300,- tot €1500,- mee aan het fonds (het bedrag is gebaseerd op de WOZ-waarde van een pand). Ondernemers in de buitenring betalen €50 tot €250 euro per jaar. Volgens Van der Vis en Van der Werve kan het niet de bedoeling zijn dat die bedragen gelijk worden getrokken. Volgens Vermuë is dat niet aan de orde.

Hij wijst erop dat iedereen in Den Burg die reclamebelasting betaalt, kan meedoen aan de vergadering van komende dinsdagavond. Zij hebben ook het recht mee te beslissen hoe het geld wordt besteed.” De vraag bij Van der Vis en Van der Werve is of het nu in coronatijd verstandig is het fonds voort te zetten. Volgens Vermuë is er de hoop toeristische verbeteringen in Den Burg weer verder uit te kunnen rollen als de crisis voorbij is. "We hadden voor dit jaar al een leuk plan liggen, maar daar is helaas weinig van terecht gekomen. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar verder uitrollen."