Wachttijden TESO

verder omlaag


Van alle voertuigen die op de veerhaven van Texel en Den Helder aankomen, heeft 97 procent gebruik kunnen maken van de eerstvolgende afvaart. In boekjaar 2019-2020 was er bij TESO een verdere daling van het aantal wachtenden.


Ondanks gestegen vervoer, zoals in augustus 2019, kon TESO het grotere vervoersaanbod adequaat faciliteren. Met dank aan de komst van de grotere Texelstroom (340 voertuigen, op de Schulpengat pasten er 240) en, verdere uitbreiding van het aantal afvaarten, gestegen voorverkoop van e-tickets, spreiding van het vervoer en benutting van de busbaan in Den Helder.

Bij het laden wordt in toenemende mate geprofiteerd van de verkoopautomatisering. De voorverkoop van e-tickets steeg met 8 procent tot 44 procent en gaat dit jaar door de 50 procent. Met ook als gevolg dat de capaciteit van de opstelterreinen over het algemeen toereikend is geweest.

Rapportcijfer 8,48

Ruim 30.000 reizigers die de passagiersmonitor invulden, gaven TESO een algemeen rapportcijfer van 8,48 (vj 8,40). Het hoogste cijfer sinds de start van de meting in 2002. Van de 15 aspecten zijn er 13 met een 8,0 of hoger gewaardeerd. De prijs-/kwaliteitverhouding kreeg een 8,06, dat van de horecavoorzieningen op de veerhavens een 7,78 (vj 7,66). Parkeer- en stallingsmogelijkheden steeg van 7,75 naar 7,97 en de verkoop kreeg een 9.09. De beoordeling hiervan steeg sterk na de komst van de automatische poortjes, gekoppeld aan de e-tickets.

Vanaf komende winter kunnen logiesverstrekkers en bemiddelaars bij TESO online voor hun gasten grotere aantallen losse e-tickets aanschaffen, om deze als service bij een boeking te verstrekken.

Onbemand loket

Voor reizigers met een voertuig langer dan 6,5 meter start TESO een proef met een loket dat speciaal voor deze categorie wordt opengesteld. Ervaringen kunnen worden gebruikt bij een besluit over in boekjaar 2021-2022 te vernieuwen voertuigloketten, die dan zowel bemand als onbemand kunnen worden gebruikt.

Kortere onderhoudsperiode

De toenemende verbreding van het toeristenseizoen noopt TESO kritisch te kijken naar het toekomstige onderhoud. Traditiegetrouw wordt de Dokter Wagemaker in november onder handen genomen, omdat in die periode normaal rustig is en de Texelstroom de reizigers zonder oponthoud kan vervoeren. Maar gezien de toenemende drukte in die periode is de verwachting dat er bij inzet van één boot op de wisseldagen in de nabije toekomst wachttijden kunnen ontstaan. Reden voor de bootdienst zich te bezinnen op een alternatieve aanpak voor het toekomstig onderhoud, “waarbij de belangen van operatie en techniek met elkaar in balans blijven”. In de praktijk: een kortere onderhoudsperiode, maar wel verantwoord. Kortom een uitdaging voor de technische dienst.

Renovatie bruggen

Voor wat betreft de vervanging en renovatie van de aanleginrichtingen op Texel en in Den Helder is de verwachting dat deze werkzaamheden in 2024 en 2025 worden uitgevoerd. In welke mate dit effect heeft op onze bereikbaarheid is nog niet duidelijk, wel spant Rijkswaterstaat zich in dat reizigers zo min mogelijk hinder ondervinden. TESO dringt er op aan om dit werk te combineren met de aanleg van extra parkeerruimte bij de veerhavens..

Waterstof consortium

TESO is betrokken bij de oprichting van het waterstof-consortium Hydro.Re.Gen. Het Havenbedrijf Amsterdam, Eneco, APG, Rabobank en Heerema zijn mede-ondertekenaars van de oprichting van dit consortium. De ambitie is een circulaire productie van waterstof te realiseren met gebruikmaking van natriumboorhybride (HaBH4) voor gebruik in de scheepvaart. Dit consortium is voornemens om met TU Delft een proefopstelling te gaan bouwen.

In Noorwegen brengt rederij Norled de eerste waterstof elektrische veerboot in de vaart. TESO volgt deze ontwikkelingen op de voet, om de inzichten die daar worden opgedaan in de toekomst te kunnen gebruiken bij de oriëntatie op het ontwerp van de veerboot die op termijn de Dokter Wagemaker zal gaan vervangen.