De Lekker 2021.
De Lekker 2021. Foto: Aangeleverd

Natuur valt in smaak

Gebruik van lokale producten, wisselende gerechten op basis van wat de natuur heeft te bieden en producten die rechtstreeks van het land of het wad komen. Kenmerken van zes Texelse restaurant die een plekje hebben gekregen in de nieuwe Lekker 2021.

Het Kook Atelier op Oost, Rebecca in De Waal, de Eilandkeuken in Den Burg, BOSQ in De Dennen, ’t Pakhuus in Oudeschild en Bij Jef in Den Hoorn hebben allemaal opnieuw een plekje gekregen in de restaurantgids die sinds deze week in de winkels ligt.

Meest opvallende is Het Kook Atelier van Joram Timmerman en Valerie Jongeneel dat vorig jaar voor het eerst in de Top 500 van de Lekker stond. Het restaurant zat toen nog in Den Burg en is inmiddels verhuisd naar Oost waar het opnieuw bij de keurmeesters van de Lekker onder de aandacht kwam. Benoemd wordt het principe 'served by nature' wat onder meer leidt tot het gebruik van bijvoorbeeld tuunwalkruiden, zilte wildpluk, waddenoesters en alikrukken

Hotel-restaurant Bij Jef van Jef Schuur en Nadine Mögling in Den Hoorn krijgt lof voor de ‘local meets cosmopolatin’ stijl en de bijzondere combinatie van wijnen waar Nadine voor zorgt. "De kookstijl van Jef is, net als hijzelf, no-nonsense en een tikje eigenzinnig. Hij is altijd op zoek naar harmoniërende contrasten in smaak en textuur." De Lekker is ook te spreken over de inrichting van het restaurant.

De Eilandkeuken van Mirjam van der Ploeg in Den Burg krijgt lovende woorden voor het gebruik van kruiden en bloemen uit eigen tuin, vis van de kotter, oesters van het wad en aardappels en groenten van Texelse boeren. Die worden volgens de keurmeesters van de restaurantgids buitengewoon goed klaargemaakt door chef-kok Dewi van der Plaats. "Zijn gerechten zien er ogenschijnlijk eenvoudig uit en hebben een subtiele opmaak, maar zitten bomvol smaak."

Bij ’t Pakhuus van Boy Schuiling en Felicia Siebert op de haven van Oudeschild komt volgens de Lekker 2021 het kookplezier terug in alle schotels die op tafel komen. "De gerechten zijn stuk voor stuk perfect bereid met de juiste cuissons (gaarheidsgraad, red) en uitgebalanceerde smaken." Visliefhebbers komen volop aan hun trekken bij 't Pakhuus, maar de liefhebbers van vlees komen volgens de Lekker eveneens aan hun trekken.


Rebecca van Michel Arends in De Waal wordt geprezen voor de regionale keuken waar uitstapjes naar Azië en Zuid-Amerika worden gemaakt. "Gastheer Steven Pietersma zorgt ervoor dat het de merendeels vaste gasten aan niets ontbreekt en zijn team loopt zich het vuur uit de sloffen om het iedereen naar de zin te maken."

Bij BOSQ van Robin en Marlies Koenen in De Dennen zijn de keurmeesters van de Lekker 2021 onder de indruk van de spannende smaakcombinaties die het vakmanschap van het kookteam etaleren. Volgens de restaurantgids is het met de kleine, op mediterrane keuken gestoelde gerechten mogelijk een gevarieerd menu samen te stellen.

Als gevolg van de coronacrisis en de wisselende maatregelen moest de restaurantgids halverwege het jaar stoppen met het bezoeken van restaurants, maar er waren al honderden restaurants bezocht waardoor er toch een uitgave kwam.