Christina: "Het is geen automatisme dat kinderen maar cadeaus krijgen met Sinterklaas."
Christina: "Het is geen automatisme dat kinderen maar cadeaus krijgen met Sinterklaas." Foto: Job Schepers

"Wel stilletjes, maar niet voorbij"

"Het is prachtig om te zien hoeveel mensen hulp of goederen aanbieden voor deze actie", vertelt Christina Bleijenburg. Onlangs startte ze de Sinterklaasactie Texel, bedoeld voor kinderen die in december misschien anders geen cadeaus krijgen.

Christina weet hoe het is om op te zien tegen de financieel zware decembermaand. Zo'n tien jaar geleden bleef ze na een scheiding alleen achter met vier kinderen en kreeg vanuit haar kerk wekelijks steun om rond te komen. Hoewel de zon voor haar weer schijnt, is ze niet vergeten hoe rot het is. "Ik wil wat doen voor mensen die het om wat voor reden dan ook zwaar hebben. Het is geen automatisme dat kinderen maar cadeaus krijgen met Sinterklaas en dus ben ik gaan nadenken wat ik zelf zou kunnen doen."


Op de Facebookgroep '0222 wat je maar kwijt wil' plaatste ze een oproep om schoon en goed speelgoed, kinderboeken, voetballen en wat je verder maar kunt bedenken dat over is - en waar andere kinderen nog plezier van kunnen hebben - ter beschikking te stellen voor dit doel. Het gaat echt om spullen, het is dus niet de bedoeling om geld te schenken, hoe lief dat ook bedoeld kan zijn.


"De reacties zijn tot nu toe echt overweldigend. Niet alleen particulieren boden hulp aan, ook bedrijven stelden spullen beschikbaar. Ook meldden zich diverse vrijwilligers om te helpen bij de inname van spullen, het sorteren en ik heb al mensen die willen dichten. De saamhorigheid is prachtig. Van de week stond er nog een mevrouw die zelf niet veel speelgoed meer had, dus was ze maar even naar de winkel gegaan en kwam hier met een tas vol cadeaus. Hoe prachtig is dat."

Wat overblijft, komt goed terecht


Volgens Christina is het nu belangrijk om de kinderen in beeld te krijgen. "Ik weet hoe moeilijk het is om uit die schaduw te stappen, maar schroom niet. We gaan uiterst secuur te werk en privacy is gewaarborgd. We gaan niet met een herkenbare auto langs de betreffende adressen. We kloppen op de deur en verdwijnen weer geruisloos. Wel stilletjes, maar niet voorbij", legt ze de link naar het bekende Sinterklaasliedje. Ze vervolgt: "We hoeven ook geen inkijkje in de situatie. Ik ga uit van het goede van de mens en wil er niet eens bij nadenken of er mensen zouden zijn die zo'n actie zouden misbruiken. Ik kan me dat niet voorstellen."


De cadeautjes worden niet zomaar klakkeloos bij een kind gebracht. "Als iemand een kind opgeeft dat om wat voor reden dan ook - dat kan ook een periode van ziekte zijn - een cadeautje kan gebruiken - vragen we hoe oud het kind is, of het om een jongen of een meisje gaat en we vragen of ze hobby's hebben, zodat we een passend cadeau kunnen uitzoeken."

Voedselbank

Omdat Christina het verschrikkelijk zou vinden om goede doelen als de Voedselbank in het vaarwater te zitten, nam ze zelf contact op. "Dat werd gewaardeerd en het was geen enkel probleem. Als zij rond Sinterklaas voor een bepaald kind nog iets missen, komen ze even bij ons kijken. Dat hebben we zo afgesproken, zo help je elkaar weer. Het gaat niet om mij of om de Voedselbank. Het gaat om de kinderen, het gaat om gezinnen waar het even niet zo makkelijk is. Ik merk aan de bereidwilligheid van mensen dat men echt wel weer toe is aan iets positiefs, er is al zoveel negatief nieuws op dit moment. Soms komen er mensen spullen brengen en dan nemen ze een kleinigheidje mee. Dat hoeft dus echt niet, maar ik zie het maar als een blijk van waardering."


Wat na het Sinterklaasfeest over is, verdwijnt niet achter in een opslag. "Ik ga het niet bewaren. Ik ga op zoek naar een plek waar het goed terecht komt. Het is de eerste keer dat ik een dergelijke actie houd en ik weet nog niet precies hoe groot de groep op Texel is die dit kan gebruiken. Maar alles komt goed terecht, dat beloof ik. Het ziekenhuis lukt nu even niet vanwege corona, maar misschien de gehandicaptenzorg of iets anders. Dat komt wel goed."


Vanmiddag is Christina van 17:00 uur tot 18:00 uur te gast bij Radio Texel om te vertellen over haar Sinterklaasactie.