Tusse de Banke aan de Groeneplaats in Den Burg.
Tusse de Banke aan de Groeneplaats in Den Burg. Foto: Gerard Timmerman

Historische Vereniging zoekt een andere plek

Historische Vereniging Texel (HVT) is op zoek naar nieuwe huisvesting. Het huidige onderkomen Tusse de Banke aan de Groeneplaats, dat gehuurd werd van de Rabobank, is verkocht.


Voorzitter Ina Schrama: “We zitten nu in een fantastisch gebouw, waar we graag zouden blijven zitten. Toen het pand te koop kwam, zijn we de mogelijkheden gaan onderzoeken. Ons pand vormt kadastraal één geheel met het gebouw er achter. Die extra ruimte kunnen we goed gebruiken. Onze collectie groeit, evenals het archief. Laatst hebben we het foto-archief van Edo Kooiman erbij gekregen en daarvoor dat van de Texelse Courant. Historie leeft volop, evenals onze vereniging. Met duizend leden zijn we de grootste op het eiland. Dat verdient een goede ruimte.


We hebben we een bod uitgebracht bij de Rabobank. Helaas is het niet gelukt. De Rabobank wilde het hele pand, inclusief het kantoor van de bank, als één geheel verkopen.”


Dat is inmiddels gebeurd, de nieuwe eigenaar is Groenplaats 1 BV, gevestigd in Amsterdam en actief in de Projectontwikkeling. Robbert de Jong treedt op als belangenbehartiger: “We hebben het gekocht en verhuren het terug aan de Historische Vereniging en de Rabobank. Voorlopig verandert er niets. We zijn bezig met nadenken over hoe we het in de toekomst kunnen invullen. Na verloop van tijd zal er ongetwijfeld één en ander naar voren komen, maar voorlopig blijft het zoals het is.”


Schrama: Het huurcontract met de HVT loopt tot 1 juli 2021. Daarna is er twee keer een jaar verlenging mogelijk. Dit hangt af van de plannen die de eigenaar met het pand heeft. De opzegtermijn is een half jaar. Onze huur loopt met dit contract tot 30 juni 2023. Voor daarna ligt alles open, ook afhankelijk van de plannen van de nieuwe eigenaar. De zoektocht van HVT gaat dus verder. “Een mooie locatie, geschikt voor onze doeleinden met voldoende ruimte. Liefst in Den Burg, wat past in ons budget. Huur voor langere termijn of koop.”


Het afketsen van de aankoop van Tusse de Banke was niet de enige zure appel voor HVT. Op jacht naar een ander pand, kwam het oude Witte Kruisgebouw aan de Schoonoordsingel in beeld. “Alsof de duvel ermee speelde, werd ook dit pand op het moment dat wij een bod uitbrachten uit de verkoop gehaald.”


Door corona staan de activiteiten bij HVT op een laag pitje. “De meeste werkgroepen zijn in maart stopgezet. In juli is één groep, binnen de afspraken voor corona, weer gestart, maar nu de besmettingen weer zijn toegenomen zijn de werkgroepen weer stopgezet. Het is nu niet verantwoord.” De redactie van het Historisch Blad kan thuis doorwerken aan het komende nummer.


HVT zetelt sinds 1998 in Tusse de Banke, de naam die verwijst naar de plek, tussen twee banken. Een ander deel van het gebouw herbergt de expositieruimte. Kunstenaars konden er hun werk tentoonstellen, als alternatief voor de kelder in het oude gemeentehuis. HVT beheerde de expositieruimte. Maar de combinatie historie en kunst pakte niet succesvol uit. Toen de verhuur fricties gaf, besloot de HV de ruimte alleen beschikbaar te stellen voor exposities die gerelateerd zijn aan historie.