Animatie van de nieuwe vispassage in Waalenburg.
Animatie van de nieuwe vispassage in Waalenburg.

Nieuwe sluisvispassage opent Waalenburg voor stekelbaars en paling

In Waalenburg is een sluisvispassage in gebruik genomen. Dankzij deze speciale “glijbaan” kunnen vissen natuurgebied Waalenburg in zwemmen.


Vissen zoals als de driedoornige stekelbaars en paling zwemmen vanuit zee graag naar zoeter wateren om zich voort te planten of volwassen te worden. Op hun weg komen ze veel barrières tegen, zoals stuwen, dammen, gemalen en sluizen. Aangelegd om overstromingen te voorkomen en waterstanden te reguleren, maken die het voor vissen moeilijk om binnenwateren te bereiken.

Vispassages verbinden wateren weer, zoals deze ‘glijbaan’ in Waalenburg. Vissen kunnen daarmee vanaf gemaal Krassekeet de hoofdwatergang van Waalenburg in. De vispassage is een buis tussen het water in het natuurgebied en het water erbuiten.

Vissen worden aangetrokken door een ‘lokstroom’: een stroompje zoet water vanuit de buis dat de vis naar de opening lokt. Als er genoeg vissen in de buis zijn gaat de ene klep op een kier. De klep aan de andere kant gaat daarna helemaal open, waarna de vissen omhoog zwemmen; het water van Waalenburg in.

Driedoornige stekelbaars en paling

Door de vispassage wordt vooral het leefgebied van de paling en de driedoornige stekelbaars vergroot. Jonge palingen zwemmen duizenden kilometers vanuit het Caribisch gebied en willen dan de binnenwateren van Texel in om op te groeien. Na 8 tot 15 jaar zwemmen ze het hele stuk terug naar de Sargassozee om zich daar voort te planten. De driedoornige stekelbaars zwemt via de passage Waalenburg in en uit, op zoek naar voedsel aan het wad.


De visjes dienen op hun beurt als voedsel voor lepelaars en andere vogels. Het aanleggen van de vispassage was onderdeel van de ingrijpende werkzaamheden aan dit oudste weidevogelreservaat van Nederland. De provincie Noord-Holland heeft Waalenburg in 2019 uitgebreid tot een groot natuurgebied van 500 hectare.

Afbeelding