Vuurwerk toen het nog kon.
Vuurwerk toen het nog kon. Foto: Henk Leyen

"Stiltegebieden en vuurwerk stroken niet met elkaar"

Er gold eigenlijk al een vuurwerkverbod in stiltegebieden in Noord-Holland, maar het was met een ontheffing nog mogelijk om daar vuurwerk af te steken.

Dat laatste is nu echter ook van de baan met het besluit van Provinciale Staten om vuurwerk in stiltegebieden definitief te verbieden. Dat gebeurde vorige week op initiatief van de Partij voor de Dieren. Het is daardoor op basis van de Provinciale Milieuverordening niet meer mogelijk om voor het vieren van de jaarwisseling een ontheffing voor vuurwerk van Gedeputeerde Staten te krijgen.

Het verbod wordt onder meer van kracht op diverse delen van Texel die als stiltegebied zijn aangewezen (zie de kaart op de voorpagina) en daar liggen ook Den Hoorn, De Waal en Oosterend. Navraag bij Ines Kostic, Statenlid van de Partij voor de Dieren, leert dat dorpen die in stiltegebieden liggen inbegrepen zijn bij het vuurwerkverbod. Voor de goede orde; voor consumenten geldt het hele jaar al een vuurwerkverbod, met uitzondering van 31 december. Dan mag er wel vuurwerk worden afgestoken.

Volgens de Partij voor de Dieren stroken vuurwerk en stiltegebieden niet met elkaar. "Vuurwerk is niet alleen milieuonvriendelijk, maar de meerderheid van Nederlanders is inmiddels tegen vuurwerk. Twee op de drie Nederlanders is zelfs voor een algemeen vuurwerkverbod." De partij omschrijft stiltegebieden als schaarse stukjes waar mens en dier rust moeten kunnen vinden. “Dat moet je koesteren, niet verknallen door vuurwerkfeestjes mogelijk te maken.” VVD, Forum voor Democratie en CDA waren tegen het verbod, de rest van de partijen in Provinciale Staten was voor.

Vuurwerk ligt landelijk overigens ook al aan banden; volgens de site van de Rijksoverheid geldt voor de komende jaarwisseling een verbod voor knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), enkelschotsbuizen (zoals single shots) en vuurpijlen.