Anders bekeken...

U kent het liedje vast wel, we zongen het in de bus als we op schoolreis gingen. Ik heb een potje met vet al op de tafel gezet, en dan het volgende couplet.

Ik heb een potje met vet…

Zouden de A-dochters het hebben meegezongen? Heen en terug in de airbus naar Griekenland? Hebben de zes patiënten die in Rotterdam werden opgehaald en naar het UMC+ in Maastricht werden gebracht in de Ambulancebus het gezongen? Ik denk het niet. Als je vervoerd wordt in de Mobiele Intensiv Care Units, dan laat je het zingen wel.

Om de druk in de Randstad te ontlasten, worden mensen uit hun woonplaats uit hun familiekring naar Limburg en Duitsland gebracht. En gloort daar redding. In de Hongerwinter werden vele kinderen uit de grote steden, vel over been, het einde nabij, naar het noorden gebracht. Boerderijen waar geslacht werd, waar gezonde melk, groente en aardappelen, roomboter “voldoende” voor handen was, namen kinderen onder hun hoede. Mijn oma had ook Amsterdammertjes, het werd normaal gevonden. Waar 11 kinderen aten, kon ook nummer 12 of 13 aanschuiven.

Deze week stond er een interessant artikel in Trouw: “Kwakkelkleuter knapt op van rundvlees, volle zuivel en groenten”. Een Twentse kinderarts Ellen van der Gaag promoveerde gisteren aan de universiteit van Twente. Ze werd geconfronteerd met voortdurende ontstekingen aan de bovenste luchtwegen bij kinderen en dacht: "Hoe kan ik het immuunsysteem van de kinderen versterken?" Ze stelde een voedingsadvies samen: 5 keer per week groene groente, 3 keer per week rundvlees, dagelijks volle zuivel en roomboter op brood, alles in kinderporties.

De resultaten waren zeer hoopgevend , de bloedwaarden verbeterden , minder ontstekingswaarden, minder hoesten, beter slapen. De kinderen rolde makkelijker door de infectie heen. En het grappige, waar men bang voor was, het cholesterolgehalte, was in deze niet verhoogd maar zelfs verlaagd.

Een eyeopener, fijn dat er kinderartsen zijn die nadenken en onderzoeken en nog fijner dat we beschikken over boeren die voor ons het heerlijke rundvlees, de groentes, de zuivel produceren. Ons immuunsysteem, o zo belangrijk, de noodzaak van vetten, eiwitten, mineralen en vitaminen. Misschien een herijking van genoemde producten waardig in deze tijd?

Van mij hadden de koninklijke dochters niet terug gehoeven, als je daar bent, is het kwaad toch al geschied nietwaar? Maar teruggaan in de tijd, was een slimme zet van de kinderarts en misschien wel een toekomstige noodzaak om het kwaad te keren. De boeren brachten redding in het laatste oorlogsjaar. Van geschiedenis en wetenschap kun je leren, hou hen, de boeren en de veestapel in ere.

Jozien