De nieuwe trap aan de Vlamkast.
De nieuwe trap aan de Vlamkast. Foto: Ed Witte

Nieuwe trap voor Oudeschild

Het nam even tijd in beslag, maar mensen in Oudeschild kunnen sinds kort gebruik maken van een nieuwe trap die tussen de Vlamkast (de parkeerplaats voor de Spar) en de Laagwaalderweg is aangelegd.

Op die manier moet het makkelijker worden om van de haven bij de Vlamkast en andersom te komen. De gemeenteraad besloot al in mei 2017 tot de aanleg van de trap, maar na bezwaar van buurtbewoners verdween het plan naar de achtergrond.


De noodzaak van een korte looproute tussen de (jacht)haven en het dorp bleef echter bestaan, onder meer vanuit het oogpunt van veiligheid. Het leidde ertoe dat D66 later alsnog met een initiatief voor een trap kwam dat werd gesteund door de dorpscommissie van Oudeschild. Degene die bezwaar maakte tegen de aanwezigheid van de trap was intussen verhuisd. Er is nu een sobere trap aangelegd waarvoor de gemeenteraad eerder tien mille heeft uitgetrokken.


Er lag aanvankelijk een voorstel op tafel om voor €574.500,- een 'zigzagroute' aan te leggen (geschikt voor mindervaliden), maar dat was in de ogen van de raad en andere betrokkenen te gortig. Dat heette een compensatie te zijn voor het niet doorgaan van de coupure op de haven, maar zelfs de ontwerper van dat plan raadde het af.