Frits Dijkstra krijgt de hoge onderscheiding van de Lions.
Frits Dijkstra krijgt de hoge onderscheiding van de Lions. Foto: Ingmar Veeger

Melvin Jones van Lions voor Frits Dijkstra

Frits Dijkstra uit De Koog heeft een Melvin Jones Award van de Lions gekregen. Dat is een hoge internationale onderscheiding van de serviceclub.

De 71-jarige Dijkstra was in 1976 als zogeheten chartermember betrokken bij de oprichting van de Lions Club op Texel en is sinds 1978 secretaris van de ledencommissie van de Texelse Lions. Hij begeleidt in die commissie zittende en komende besturen van de club en zorgt daarmee voor continuïteit binnen de organisatie.


Hij bewaakt tevens de normen en waarden binnen de serviceclub en houdt ook al jaren een lijst bij met potentiële nieuwe leden. Mede daardoor zijn de Lions op Texel op tijd begonnen met het verjongen van het ledenbestand, waardoor de club nooit ten prooi is gevallen aan vergrijzing maar altijd vitaal is gebleven. De club telt 31 leden op het eiland.


Dijkstra kreeg de Melvin Jones donderdagavond thuis uit handen van Lions-gouverneur Joop Siemers. Hij noemde Dijkstra ‘het cement tussen de stenen van de Lions Club’ en ‘een stille kracht’ die niet snel op de voorgrond treedt, maar er wel voor zorgt dat er veel gebeurt.

Internationaal

Dijkstra is het tweede lid van de Lions op Texel die een Melvin Jones heeft gekregen. De eerste was Jan Bloem eind jaren negentig. De internationale onderscheiding is vernoemd naar Melvin Jones, in 1917 in Amerika één van de oprichters van de Lions. Dijkstra werd voorgedragen door Ingmar Veeger, Peerke Reijnders en Arie Bruin die van juli 2019 tot juli 2020 het bestuur van de Lions op Texel vormden. “Frits staat altijd klaar voor iedereen van de club als er iets is, het maakt niet uit wat.”

Dijkstra was van 1992 tot 2012 parkmanager van Beach Park Texel in De Koog. Van 1971 tot 1991 leidde hij samen met zijn vrouw Nel het voormalige Hotel Dijkstra in De Koog.


Buiten de Lions Club deed Dijkstra ook veel voor Texel. Begin jaren zeventig was hij één van de oprichters van De Koog Promoties wat leidde tot de komst van de Texeltruck die van 1981 tot 2011 jarenlang door het land reed en op evenementen stond om vrijwillig promotie te maken voor Texel. Dat gebeurde in samenwerking met de VVV. De Texeltruck kwam tot in Engeland en maakte daar zelfs ooit zijn opwachting in een uitzending van de BBC. Dijkstra deed dat samen met Rudi Kikkert, Iepe de Boer, Hans Witte en Joop Schouwstra met wie hij de truck beheerde.

Vandenberg

Vanuit De Koog Promoties was Dijkstra ook betrokken bij het concert van Vandenberg en Normaal op het strand bij paal 18 in 1984. Dat concert werd destijds bezocht door circa tienduizend mensen. In datzelfde jaar was hij eveneens achter de schermen betrokken bij de komst van het in de jaren tachtig zeer populaire The A-team naar Texel. Dijkstra was meermalen actief voor het Tesselhuus, het gezamenlijke project van de Lions en de Rotary, en hij houdt zich nog immer bezig met recreatieonderwerpen op Texel.


“Je ziet hem regelmatig bij diverse presentaties over toeristisch Texel. Ook als je even over bijvoorbeeld je bedrijfsvoering wilt sparren, kun je altijd geheel vrijblijvend van Frits zijn ervaring en kunde gebruik maken. Dit vindt hij prachtig om te doen.”