Kleedjesmarkt op de ijsbaan in Den Burg.
Kleedjesmarkt op de ijsbaan in Den Burg. Foto: Willem Sangers

IJsbaansoap

De kwestie rond de ijsbaan blijft sommige lezers flink bezighouden. Ook het feit dat er opnieuw gekeken gaat worden, stelt Co van Heerwaarden uit Den Burg niet gerust. In een ingezonden brief uit hij zijn zorgen.

Recent is een nieuwe IJsbaan-projectmanager geïnstalleerd in de Texelse coalitie, PvdA-lijsttrekker Remko van de Belt, die de plannen rond het gebied tussen Emmalaan, Elemert en Keesomlaan gaat coördineren. Eveneens recent hebben de dames Pieternel Geurtz en Sjakkeliene Klaassen van Stichting “Vrienden Van De IJsbaan” een aangetekende brief naar de Texelse gemeenteraad gestuurd waarin zij aantonen dat het bestemmingsplan van de ijsbaan groen luidt en dat er “in de kleine lettertjes” slechts enkele parkeerplaatsen mogen komen voor de genieters van het Jac. P. Thijssepark. Van de Belt hoopt in september 2021 met een “gedragen” ontwerp te komen voor het gebied “de ijsbaan” na overleg met belanghebbenden en gebruikers.

Hamvraag blijft waar het nieuw te plannen Cultuurcentrum (Artex en Bibliotheek) gaat komen. Als dit op de plek komt waar nu nog de Thijsseschool staat, inclusief minstens 47 parkeerplaatsen voor alleen al het personeel, is er “niets aan de hand", zij het dat er ook nog parkeerplaatsen zullen komen voor de bezoekers van het Cultuurcentrum. Bezoekers van het winkelcentrum Den Burg dienen dan nog steeds te parkeren op de ruimte rondom Sporthal TXL, maar of dat ook werkelijk gaat gebeuren? Mocht dat Cultuurcentrum alsnog “ergens anders” binnen het Jac. P. Thijssepark worden gesitueerd, zullen de dames van Vrienden Van De IJsbaan plus ondergetekende keihard blijven strijden tegen parkeren op de IJsbaan, in de wetenschap dat de beide stemmingen in de gemeenteraad in februari en augustus van dit jaar volgens het bestemmingsplan ijsbaan (groen) volledig onrechtmatig waren en derhalve door de Texelse gemeenteraad als ongeldig moeten worden verklaard.

Echter: gemeente Texel verklaart in een reactie op die aangetekende brief dat in september 2021 wordt gekeken of het plan wat dan op tafel ligt binnen het bestemmingsplan past of dat eventueel een afwijking of wijziging daarvan nodig is. Zulks kun je op twee manieren lezen: 1. Het plan van Remko van de Belt noopt tot aanpassing óf 2. het bestemmingsplan ijsbaan (groen) wordt gewijzigd dan wel aangepast. Laten we met zijn allen vurig hopen dat de eerste optie de juiste is!


Sta Op, Stop Auto’s En Kies Definitief Voor Groen!


Co van Heerwaarden,

Den Burg