Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

De kant langs

What’s in a name?


“Ik zou graag meneer Langeveld spreken.” Het mag dan meer dan 133 jaar geleden zijn dat Willem Langeveld in 1887 samen met Adriaan de Rooy de Texelse Courant begon, hun namen zijn nog altijd verbonden aan de krant. Ook nadat het duo in 1914 de krant verkocht aan Kooiman. En ook toen die de krant overdeed aan de gebroeders Duinker. De naam Langeveld & De Rooy bleef bestaan toen na de oorlog de familie Van Wijk eigenaar werd. En ook de huidige eigenaar René de Lange, houdt de naam in ere. Zo kan het dus gebeuren dat zich soms iemand meldt die vraagt naar meneer Langeveld. Nog steeds.


What’s in a name? Een beroemde uitspraak van Shakespeare. Waarmee hij zoiets bedoelde als: Op zichzelf heeft een naam geen betekenis, omdat die niets zegt over degene die of iets dat hem draagt. Blijkbaar denkt niet iedereen er zo over. Waarom anders zou de naam Langeveld & de Rooy nu nog bestaan? Het zijn al lang andere mensen die bepalen hoe de krant er uitziet en wat er in staat. Toch hechten we er aan.


L&R, zoals we het afkorten, is lang niet de enige. Dat bleek laatst bij de overname van Oosterhof Wonen. De nieuwe eigenaars Biem en Monique Vlaming houden de naam Oosterhof in ere. “We zouden wel gek zijn om die te veranderen”, zei Monique. Een verwijzing naar de lange traditie van het bedrijf, de reputatie en de service.


In Oudeschild heb je bouwbedrijf Frans Zegel. Oprichter was hier Frans Zegel, de overgrootvader van Siep Schellinger, al tientallen jaren het gezicht van dit bedrijf. Wie belt heeft overigens grote kans dat de telefoon wordt opgepakt door Chris Simons, die al vijf jaar met Siep in een vof zit. Na Frans Zegel werd het bedrijf voortgezet door Sieps' opa Kasse Zegel en diens broer Jan-Jacob Zegel. Opgevolgd door Frans Schellinger, etc.


Een stukje verderop het kantoor van transportbedrijf en AB Texel Group. Dennis Wetenkamp is CEO van deze logistiek dienstverlener waarvan je de vrachtwagens tot in de verste uithoeken van dit continent tegenkomt. AB verwijst naar de oprichter Aart Bakker (A Bakker Azn.), die in de jaren twintig met de handel, en later transport, in graan en veevoer begon. Voortgezet door diens schoonzoon Jan Kuip, diens schoonzoon Harry Wetenkamp en nadien met zoon Dennis aan het stuur.

Bij Duin Bouw ging het weer anders, maar ook daar bleef na de overname de naam van de oprichter aan het bedrijf verbonden.


In de accountancy hechten ze ook aan traditie. NBC Eelman & Partners accountants en adviseurs is zo’n voorbeeld. NBC staat voor de Nederlandse Boekhoud Centrale, waarvan Wim Eelman in 1972 rayondirecteur werd. Het bedrijf groeide, mensen kwamen en gingen, maar de naam Eelman wordt nog altijd in ere gehouden. B&B Advies staat voor oprichters Jan Beijert en Piet Bakelaar, al vele jaren met pensioen.


Het in ere houden van de oorspronkelijke naam mag dan herkenningen geven en vertrouwen wekken, het kan ook voor misverstanden zorgen. Zoals bij Landgoed Hotel Tatenhove, waar onlangs de slopershamer korte metten maakte met de oudste vleugel, om plaats te maken voor nieuwbouw.


Hier was het de familie Tatenhove die het in 1934 als pension startte. Opvolgers familie Schuijl en al decennia de familie Van der Spek lieten het zo. Ansgar, met broer Joram tegenwoordig aan het roer, vertelde dat ze soms nog wel een bijzonder telefoontje krijgen. “Wanneer we de volle afvalcontainer komen ophalen...”


Gerard