Ellen Douma: "Het Maartenhuis stond bovenaan mijn wensenlijst. Dit is nooit een verkeerde keus geweest."
Ellen Douma: "Het Maartenhuis stond bovenaan mijn wensenlijst. Dit is nooit een verkeerde keus geweest." Foto: Jeroen van Hattum

Ik heb meer ideeën dan ik kan uitvoeren

Geboren en getogen op Texel?        

Ik ben geboren in Den Helder waar mijn vader bij de marine zat. Toen hij daar stopte, is hij aan het werk gegaan op Texel en zijn we hierheen gekomen. Ik was toen 3 jaar. Voor mij voelt het wel alsof ik hier heel mijn leven heb gewoond ondanks dat ik vanaf mijn 17de tot mijn 34ste in het midden van het land heb gewoond.


Wat voor werk doe je?

Ik werk vanaf 2003, het jaar dat ik op Texel terugkwam, bij het Maartenhuis. Ik heb drie dochters, maar ben altijd blijven werken. Dat wilde ik ook toen ik terugkwam op Texel en het Maartenhuis stond destijds bovenaan mijn wensenlijst. Dit is nooit een verkeerde keus geweest; het is mijn tweede thuis. Ik heb in die tijd altijd “vliegende keep” werk gedaan bij de werkplaatsen. Op dit moment is de textielwerkplaats voor drie dagen in de week mijn plek en verder val ik in waar nodig.


Maandagavond in mijn agenda geblokt voor Excelsior


Wat is het mooie aan werken op het Maartenhuis?

Eigenlijk alles. Het werken met de mensen in de woonhuizen en op de werkplaatsen, de mooie materialen waarmee we werken en de producten die we met elkaar maken. De mensen die dat kopen, worden daar ook weer blij van. Het mooie is verder de enorme vrijheid die ik heb om mijn werk in te richten zoals ik denk dat ik het moet doen. De blijvende kansen tot ontwikkeling. Ik word er blij van en ben er graag.



Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik speel trompet bij Excelsior en van de lente tot in de vroege herfst loop ik ook graag hard. Verder houd ik enorm van creatief bezig zijn. Op mijn werk kan ik hierin al heel wat van mijn energie kwijt. Over het algemeen heb ik meer ideeën dan ik in mijn leven kan uitvoeren. Het duurt nog weer even (gelukkig maar, het zou nu niet leuk zijn) voordat het Oosterend Present is. Dit is iets wat ook altijd een plekje heeft in het hoofd als ik iets bedenk. Zou het bijvoorbeeld leuk zijn om…..Een hele hoop verdwijnt echter ook weer. De laatste keer heb ik bij Oosterend Present een flink aandeel mogen leveren in de muziek van het spel. Dit was geweldig om te doen. In dit soort projecten steek ik graag mijn energie en tijd.


Wat heb je met muziek?

Ik zit bijna mijn hele geleefde leven op Texel al bij Excelsior. Eerst bij de majorettes en later op trompetles bij Betty Bakker. Vanaf mijn 12e mocht ik in het orkest meespelen. Maandagavond staat bij mij ook eigenlijk altijd geblokt in mijn agenda. Ik zal niet snel een repetitie overslaan.


Hoe is het om te verhuizen?

We zijn net naar een prachtig “poppenhuis" in Oosterend verhuisd. Maar verhuizen zal geen hobby van mij worden. Als het aan mij ligt, was dit de laatste keer. Wat een zooi denkt een mens toch nodig te hebben. Ik heb mijn best gedaan heel veel spullen weg te doen. Weggeven of verkopen is dan wel mijn streven, omdat ik er heel veel moeite mee heb om iets dat nog prima mee kan weg te gooien. Toch is er veel mee gekomen naar het nieuwe huis met de verhuizing. Er zijn nog wat dozen gevuld waar ik heel erg over moet na denken wat ik hiermee ga doen.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Dit is heel wisselend. Ik ben iemand die bijvoorbeeld gedag zegt tegen iedereen die ik tegenkom. Een kleine moeite voor een glimlach. Ik kan dan echt wel eens verbaasd zijn als er niets terug komt. Maar goed, daar kan ik dan verder ook niet mee zitten. Uiteindelijk tref je meestal de mensen die dezelfde kant op bewegen. Als je iets wilt en het lukt niet op die ene plek dan ga je naar een andere. Uiteindelijk kan er gelukkig heel veel hier en dat is fijn. Er zijn veel mensen die zich belangeloos inzetten voor veel doelen. Kijk bijvoorbeeld naar de Waanzin. Ik heb heel wat jaren hier heel graag aan meegedaan. De deelnemers zijn één groep, maar de groep eromheen is zo enorm. Die maken dat we dit kunnen doen. Echt geweldig.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Een lastige vraag, er zit een soort van starheid in. Verandering kan lastig zijn, soms zelfs heel vervelend. Toch is beweging nodig. Ik kan verder enorm genieten van de Waddenkant van ons eiland en de horizon. Maar ik ben ook een fan van windenergie; het cadeautje waar we veel te weinig mee doen. De vraag is hoe dat past in het plaatje….


Wat zou er op Texel anders mogen?

Parkeergeld vragen bij de strandopgangen. Hier kan ik met mijn pet echt niet bij. Dit voelt zo ongastvrij.



Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het openbaar vervoer. Dit is voor veel mensen, vooral in de buitendorpen, niet fijn. Ik vraag me echt af of dit niet vriendelijker en toegankelijker kan? De mensen die je hiermee raakt, is de groep (denk ik) die niet gewend is om voor zichzelf op te komen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Die geef ik aan m’n pa: Siep Eldering. Hij is nog zo actief voor onder meer het vluchtelingenwerk. Hij gaat, voor wie het zelf niet kan, door het vuur.


Hoe ga je om met de coronacrisis?

Redelijk goed. Ik kon blijven werken en dat was echt fijn. Verder heb ik enorm genoten van de rust op het eiland.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Meestal prima. We hebben het nodig op het eiland. Vaak brengt het ook veel gezelligheid. Maar nu loop ik niet heel graag op de plekken waar juist de toeristen komen, dus het is fijn dat de vakanties weer over zijn.


Wat doe je over vijf jaar?

Niet heel veel anders. Ik ben heel tevreden met wat ik doe en ga daar graag mee door.



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Ik zou graag Judith van der Zee zien. Ik vind het geweldig hoe zij, samen met André Eelman, Flora draait met respect voor het oude en ook toch vernieuwing weet te brengen.