Achter de schermen

Energie en verbazing


Je hebt soms van die momenten dat je je verbaasd afvraagt of je iets nou werkelijk voor je ogen hebt zien gebeuren. Woensdagavond had ik een paar van die momenten bij de behandeling van energievraagstukken in de gemeenteraad, Daar ging allereerst de beoogde zonneweide bij De Pelikaan zoals verwacht van tafel.


Vervolgens lag er een motie van D66 en GroenLinks op tafel om voor energie-opwekking op het eiland eerst eens eenduidig beleid voor financiële deelname op te stellen; oftewel bied Texelaars de kans om financieel mee te profiteren van grootschalige energie-opwekking op Texel. Er zou ook eerst beleid moeten komen voor de ruimtelijke invulling van het landschap bij grootschalige projecten.


Prachtig voorstel - daar niet van en lof voor de initiatiefnemers - maar het is 2020. In 2007 zag het ambitiemanifest van de Wadeneilanden voor zelfvoorzienendheid op gebied van energie en water in 2020 het levenslicht en daarna lag het veld open om aan de slag te gaan. Dertien jaar later aangekomen in het jaar waarin de ambities waargemaakt zouden moeten zijn en er wordt gesteld dat er eerst beleid voor grootschalige projecten moet komen. Laat ik tactisch opmerken dat dit enige verbazing opwekte.


Misschien goed om in herinnering te roepen; in 2005 hadden we in de krant al eens een gesprek met de coördinator van duurzame energie op het Deense eiland Samso die een pleidooi hield om de inkomsten van energie ten goede aan het eiland te laten komen. Na hem zijn er nog diverse andere deskundigen geweest die hetzelfde verhaal hielden en voorrekenden dat Texel tientallen miljoenen per jaar kan genereren als lokale energie-opwekking goed van de grond zou komen.


De raadsvergadering van woensdagavond werd echter nog mooier toen D66 en GroenLinks na het indienen van hun motie van Texels Belang en de VVD op hun kop kregen dat zij met hun motie vooruitlopen op het plan om op Texel een draagvlakonderzoek naar windenergie te houden. Dat onderzoek is het compromis dat GroenLinks, Texels Belang en VVD een paar weken geleden met elkaar sloten om de coalitie te redden (waarna die alsnog struikelde over een verschil van mening over de beoogde zonneweide, maar dat terzijde).


Ineens ontstond in de raadzaal een situatie dat Texels Belang en de VVD de indruk wekten dat GroenLinks niet serieus met het draagvlakonderzoek zou omgaan door nu al met voorstellen voor beleid te komen in plaats van de uitkomsten van het onderzoek af te wachten. Voor de goede orde; er is de afgelopen jaren vaker aangedrongen op een draagvlakonderzoek naar windenergie op Texel waarbij GroenLinks voorop liep en TB en VVD nou niet bepaald stonden te trappelen om een dergelijke onderzoek uit te voeren. Nu leken beide partijen ineens de hoeders van het draagvlakonderzoek naar windenergie. Maar goed, om in stijl te blijven; de wind kan kennelijk ook in de raadzaal uit een andere hoek waaien.


Texel heeft de afgelopen jaren veel gedaan aan duurzame energie (neem bijvoorbeeld het energieloket) maar grote projecten zijn tot nu toe meestal ergens blijven steken in goede bedoelingen of inderdaad het ontbreken van beleid waarna bijvoorbeeld de Raad van State weer ergens een streep doorheen zette. Zelf denk ik nog wel eens met verbazing terug aan 2015 toen in Parijs het Klimaatakkoord werd getekend om de gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad. Toen was daar een gemeente uit Zeeland uitgenodigd om te komen vertellen over hun omgang met duurzame energie. Mijn gedachte destijds; dáár had Texel moeten zitten om te vertellen wat er allemaal al gedaan is sinds het tekenen van het ambitiemanifest...


Nou ja, het is nu 2020 en het gaat over beleid dat er nog moet komen en er wordt wat geredetwist rond een draagvlakonderzoek dat jaren geleden al uitgevoerd had kunnen zijn. Ik ga hier geen kritiek leveren - dat is te makkelijk vanaf de zijlijn - en er wordt gelukkig ook actie ondernomen. maar laat ik zeggen dat de raadsvergadering van woensdagavond goed was voor de opwekking van enige verbazing. Nu de energie nog...


Jeroen van Hattum