Nils Lely neemt de vrijgekomen plaats van Remko van de Belt in de gemeenteraad in.
Nils Lely neemt de vrijgekomen plaats van Remko van de Belt in de gemeenteraad in. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuwe coalitie wil verstening afremmen

Texels Belang en de VVD maakten maandag bekend dat ze verder gaan met de PvdA als coalitiepartner en dat Remko van de Belt (PvdA) Jaap Vlaming van GroenLinks opvolgt als wethouder. Maar wat spraken de partijen nu af, een overzicht:

Coronafonds: De ruim € 800.000 compensatie van het rijk (vanwege de BTW-heffing op zeeschepen) wordt niet uitgegeven aan het opwaarderen van de TESO-haven, maar moet ten goede komen aan de inwoners. Het bedrag wordt, ook met het oog op de ontwikkelingen rond Covid-19 in ieder geval tot en met 1 september 2021 in de Algemene Reserve bewaard.

Financiën: De OZB wordt deze periode niet verhoogd (behoudens indexering). Tevens wordt er gedurende deze periode niet bezuinigd op sport, cultuur, welzijn en verenigingen, vanwege het belang voor onze gemeenschap. Deze lijn volgt de coalitie in elk geval tot ze de gevolgen van Covid-19 kunnen overzien.


Plangebied Cultuurcentrum: Het gebied tussen het nieuwe cultuurcentrum en de scholen wordt een belangrijke plek voor cultuur, scholen, sport en spel. "Om tot een goed plan te komen, nemen we het hele gebied als plangebied, tussen Emmalaan, Elemert en Keesomlaan. We beginnen met het betrekken van belanghebbenden en starten vanuit het cultuurcentrum. Bij het cultuurcentrum komt een ruim parkeerterrein, ook voor bewoners en bezoekers van het winkelhart. Uiterlijk september 2021 biedt het college een gedragen inrichtingsplan, inclusief een budget-aanvraag, aan ter goedkeuring door de gemeenteraad, waarin het cultuurcentrum, scholen, sport, spel en de behoefte aan parkeren een plek hebben", staat in de overeenkomst. Remko van de Belt wordt 'projectwethouder' op dit gebied.

Communicatie: Er wordt extra aandacht besteed aan het verbeteren van de communicatie tussen gemeente en bewoners. Deze portefeuille gaat van Hennie Huisman over naar Remko van de Belt.

Inzet op woningbouw: Het realiseren van extra woningen lijkt altijd langer te duren dan is gewenst. "Er is in deze periode al veel werk voor verzet maar wij willen werken aan een meer zichtbare realisatie."


Fase 2 Groeneplaats: Nadat de Groeneplaats opnieuw is ingericht worden gesprekken opgestart over toekomstige gewenste ontwikkelingen op de Groeneplaats. "Er is geen grote haast; het plein verdient ook wat rust."

Inzet op duurzaamheid: Er komt extra inzet op het verduurzamen van woningen, om te ontzorgen voor bestaande duurzaamheidsubsidie en duurzaamheidslening. Particuliere woningbezitters kunnen gratis persoonlijk en concreet advies krijgen over de verduurzaming van hun huis. Zowel bouwkundig advies, als advies op het gebied van aanvragen van subsidies of duurzaamheidsleningen. In deze periode wordt niet ingezet op of ondersteuning gegeven aan initiatieven voor het plaatsen van zonneweiden en/ of windmolens op Texel.

Van IJslands model naar Texelse uitvoering: De coalitie wil verantwoord investeren in de jeugd. Het IJslands model moet meer zichtbaar zijn en op meer vlakken positief worden opgepakt.

Lokale zorgoplossingen Extra grip op het sociaal domein. Meer lokaal doen wat lokaal kan. "We willen actief zoeken naar of stimuleren van Texelse, lokale oplossingen en diensten voor lange termijn."

Verstening: De coalitie gaat inkaart brengen welke stappen de gemeente moet of kan nemen om de verdere toeristische verstening van het eiland af te remmen, zodat dit goed op papier staat bij gesprekken en besluiten over toerisme, ruimtelijk beleid, omgevingsvisie en omgevingsplannen.

Vergunning parkeren De eerste stappen voor vergunningparkeren op Texel zijn gezet. Wat de coalitie betreft wordt dit over heel Texel uitgerold.