Flinke stijging virusdeeltjes

corona in Texels rioolwater

Metingen van rioolwater duiden op een flinke toename van corona op het eiland.

Uit de analyse in de zuivering Evertsekoog blijkt een sterke toename van virusdeeltjes in de loop van oktober. Op 18 oktober bedroeg het weekgemiddelde (12-18 oktober) van het aantal virusdeeltjes per milliliter rioolwater 2581. Dat is bijna het tienvoudige dan het gemiddelde van een week eerder (5-11 oktober) van 283. Overigens werd in de week daarvoor 432 deeltjes per ml gemeten. Vergeleken met andere zuiveringen in de Kop van Noord-Holland steekt het Texelse rioolwater qua aantal virusdeeltjes p/ml ver uit boven andere gemeenten. Nummer 2 Wieringen zit op 1230. Het laagst de Wieringermeer met 76.

In hoeverre speelt dat het herfstvakantie is? Traditioneel is het dan drukker en daardoor stroomt er wellicht meer afvalwater naar het riool. Wat betreft de hoeveelheid te verwerken rioolwater meldt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) “geen significante stijging” tussen de twee weken voor de herfstvakantie en de herfstvakantie zelf. “Dat komt doordat het tussen 1 en 11 oktober af en toe fors regende. Dat regenwater stroomt onder meer naar de riolen/putten en komt ook in de waterzuivering terecht."

Doordat het aantal virusdeeltjes per ml afvalwater wordt gemeten, is de aanname bij HHNK dat de hoeveelheid aangevoerd rioolwater niet van invloed is.

HHNK heeft verder geen zicht op de hoeveelheid virusdeeltjes corona in het afvalwater. Duiding van toe- of afname is aan het RIVM, dat de metingen verricht en analyseert. Meer over corona op pagina 5.