De Zandkoog in Den Burg.
De Zandkoog in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

"Patiënt wordt ineens benauwd, intens moe en heeft behoefte aan zuurstof"

De Texelse huisartsen zien sinds kort in alle leeftijdscategorieën Texelaars voorbij komen die positief testen op de aanwezigheid van het coronavirus.

Dat hebben de Texelse huisartsen desgevraagd laten weten, naar aanleiding van de stijging van het aantal Texelaars bij een besmetting met het virus is vastgesteld. In de maand zijn er tot nu toe dertig bijgekomen met een paar pieken in de afgelopen dagen. Dat is de helft van het totaal aantal besmettingen sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart. "Texel lijkt mee te gaan in de landelijke trend. In de eerste weken van de tweede golf hoorden we vooral van jongeren die - vaak vanwege milde klachten - positief waren getest bij de teststraat."


Volgens de huisartsen zijn er inmiddels ook Texelaars met ernstige klachten tot opnames in het ziekenhuis aan toe. "Het blijft indrukwekkend om te zien hoe het ziektebeeld zich ontwikkelt. De eerste dagen lijkt er nog sprake van wat lichte griepverschijnselen en dan plotseling gaan de patiënten onderuit. Ze worden benauwd, intens moe en/of zuurstofbehoeftig." Volgens de huisartsen is het testen van mensen die zich ziek bij een praktijk melden een behoorlijke belasting aan het worden. "Een beoordeling moet volledig beschermd plaatsvinden en dat betekent gebruik van onder meer schort, bril, handschoenen en mondmasker. We proberen de reguliere zorg intussen ook zoveel mogelijk op gang te houden." Dat laatste is volgens de huisartsen op zich al een uitdaging, omdat er meer ruimte tussen afspraken wordt aangehouden om volle wachtkamers te vermijden. Dat betekent automatisch dat er minder tijd overblijft voor de spreekuren."


Bij de Gollards en verpleeghuis Hollewal in Den Burg, waar de huisartsen bewoners testen, zijn tot nu toe geen uitbraken geweest. "Gelukkig, aan de overkant heeft dat al meermalen tot rampzalige gevolgen onder de bewoners geleid." Bewoners van de Hollewal en de Gollards worden bij milde ziekteverschijnselen op hun kamers getest en moet daar blijven tot de uitslag bekend is. "Dat heeft voeten in de aarde, zeker voor bewoners die bijvoorbeeld dement zijn en niets begrijpen van de huidige situatie."

De tweede golf heeft ook invloed op de jaarlijkse griepvaccinaties die momenteel gehouden worden. Een paar huisartsenpraktijken zijn daarvoor uitweken naar de TXL sporthal, omdat daar meer ruimte is. "We hebben de indruk dat meer mensen dan andere jaren een vaccinatie willen hebben waardoor er soms tekorten ontstaan. We hebben ook risicopatiënten die dit jaar in aanmerking komen voor een nieuw pneumokokkenvaccin tegen longontsteking. Het is al met al een behoorlijke logistieke organisaties." De artsen zeggen op begrip te hopen wanneer het minder soepel dan anders verloopt. Ze doen een algemeen beroep op iedereen om de coronamaatregelen in acht te blijven nemen. "Laat je testen bij milde klachten. Is het niet voor jezelf, doe het dan in ieder geval voor een ander."


Burgemeester Michiel Uitdehaag deed van de week eveneens een oproep alert te zijn. "Het leven vindt steeds meer binnenshuis plaats en daar vinden ook de meeste besmettingen plaats. Houd de 1,5 meter afstand in stand. Ontvang thuis maximaal drie personen (op 1,5 meter afstand), vier geen ‘blokjesverjaardagen' en blijf thuis bij klachten.”