'Laat Texel een bloemenzee zijn met honing, werkers en bijen"

Hij had de hoop nog 1,5 jaar door te kunnen gaan als wethouder omwille van de bestuurscontinuĆÆteit, maar dat zat er niet in voor oud-wethouder Jaap Vlaming.

De nieuwe coalitie van Texels Belang, VVD en PvdA heeft Remko van de Belt naar voren geschoven als nieuwe wethouder, waardoor er voor Vlaming weinig anders opzat dan zijn ontslag aan te bieden. In een verklaring die hij woensdagavond voorlas, uitte Vlaming zijn teleurstelling dat voormalig coalitiegenoten Texels Belang en VVD geen interesse hadden de breuk met GroenLinks te herstellen, maar een nieuwe meerderheid in de raad hadden gezocht.

"Er is met 'alle partijen' gepraat, zo wordt gezegd. Maar niet met GroenLinks. Dat houdt in dat er bij de resterende coalitiepartijen dus geen interesse is in het herstellen van een breuk, hooguit in het aanwijzen waar die is ontstaan. En verder wordt die breuk gekoesterd. Als dan ook bij de anderen geen belangstelling is om met elkaar door te gaan, heeft het ook voor mij geen zin om te wachten op een soort 'relatietherapie' die niet gewild is." Vlaming dankte college en raad voor de samenwerking en sprak zijn bewondering uit voor de mensen met wie hij de afgelopen twee jaar als wethouder had samengewerkt. "Met de medewerkers van het Sociaal Team, van De Bolder en al die anderen hebben we goud in handen. Overal in het land wordt gezocht naar wegen om het Sociaal Domein en de Jeugdzorg efficiƫnt te organiseren; daarin loopt Texel behoorlijk voorop." Vlaming nam in stijl afscheid met een beeldende uitspraak. "Voor goede honing heb je werkers, de bijen, nodig. Maar nog veel belangrijker zijn de bloeiende velden die de nectar leveren. Laat Texel bloeien als een bloemenzee."

Als gevolg van de coronamaatregelen werd het vooralsnog een kaal vertrek voor Vlaming die dertig jaar lang politiek actief is geweest voor het eiland. De burgemeester gaf aan in betere tijden nog een keer goed afscheid te nemen van Vlaming. Er werd wel geschorst, zodat raadsleden, wethouders en burgemeester in ieder geval even kort - en met mondkapjes voor - Vlaming konden bedanken voor zijn inzet.