Het overgrote deel is van plan terug te komen.
Het overgrote deel is van plan terug te komen. Foto: KADO Texel

Komend kwartaal koffiedik kijken

"Het was een hectische zomer voor iedereen bij VVV Texel. Ik heb diep respect voor het team, zij verdienen een enorm compliment. Maar ook cijfertechnisch valt er genoeg te vertellen", stelt VVV Texel-directeur Frank Spooren op basis van KADO Texel.

Normaliter schuift de redactie ieder kwartaal aan bij de VVV-directeur om te praten over de cijfers die verzameld worden op Kadotexel.nl, een samenwerking tussen VVV Texel, het Texels Ondernemers Platform (TOP) en TESO. Vanwege de coronaperikelen was de timing iets anders.


"We hebben allemaal kunnen zien dat het, godzijdank, afgelopen zomer druk was op Texel. Voor sommige branches betekende dit dat een (groot) deel van de geleden schade werd bijgehaald. Voor andere sectoren - zoals de groepsverblijven en de natte horeca - is dit zeker nog niet het geval geweest. De situatie was in de zomer stabiel, maar na de recente maatregelen vanuit de overheid, merk je toch dat veel mensen willen annuleren. Het eerlijke verhaal is dan dat dit natuurlijk kan, maar op basis van de annuleringsvoorwaarden. De logiesverstrekkers hoeven niet te sluiten en worden dus ook niet gecompenseerd als gasten niet komen. Vaak is hier begrijp voor vanuit gasten en je probeert zo goed mogelijk mee te denken. Maar afgelopen week was het dus weer een drukte van jewelste qua telefoonverkeer. Niet alleen met annuleringen, ook met vragen over wat wel en wat niet kan. Wat wel opvalt, is dat het aantal boekingen voor volgend jaar nog ver achterblijft ten opzichte van eerdere jaren. Dat is in mijn ogen niet direct een reden voor paniek, maar mensen wachten langer met boeken, omdat ook zij niet weten waar ze aan toe zijn."

Samenstelling verandert

Op basis van opgebouwde cijfers heeft VVV Texel een aantal trends in beeld gebracht met 2017 als basisjaar. Op basis van deze cijfers valt onder meer op dat de inkomensgrens van de bezoekers verschuift. Was het aandeel van de gezinnen met een inkomen onder modaal nog 23,6 procent, nu is dat 18,3 procent. Daar tegenover groeien de groepen 'twee keer modaal' (van 10,3 procent naar 15,8 procent) en '2,5 keer modaal' (van 19,3 naar 26,6) in dezelfde periode aanzienlijk.


Is Texel een eiland voor de dikke portemonnee geworden? "Zo moet je dat in mijn ogen niet bekijken. Wanneer je kijkt naar de algehele verdeling, is die mooi in balans. De huidige samenstelling lijkt sterk op de doelgroep zoals deze bijna twintig jaar geleden reeds op Texel was. Sinds 2017 hebben we de lijn ingezet: ‘niet meer, niet minder, maar beter’ en dat heeft bijgedragen aan de huidige ontwikkeling, waarmee het laatste zetje is gegeven aan het herstel van de economische crisis uit 2008. Je merkt dat de doelgroep die Texel bezoekt ook verschuift naar wat in de branche ‘de stijlzoeker’ wordt genoemd. Een doelgroep die best bereid is wat meer te betalen, maar daar wel iets voor verwacht."


De bewering die Spooren neerlegt, is afgaand op de cijfers feitelijk juist, al moet wel gesteld worden dat de bovenste laag oververtegenwoordigd is ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dit kan zomaar een corona-effect zijn door groei van binnenlandse vakantie. Op basis van de cijfers heeft Spooren een berekening gemaakt van het 'totaal bruto inkomsten dat Texel haalt uit het toerisme'. "Hier zijn enkele aannames gedaan, daar ben ik eerlijk in, maar het is wel een indicatie. Ik ga er bijvoorbeeld vanuit dat 25 procent van het vakantiegeld (8 procent van het salaris) aan een Texelverblijf wordt besteed. Je komt dan uit op een totaalbedrag van ruim €494 miljoen, een stijging van €11 miljoen,- ten opzichte van 2019", stelt Spooren.

Opleidingsniveau

Ook het opleidingsniveau is verschoven wanneer je kijkt naar de gegevens van VVV Texel. Hoewel de grootste groep nog steeds het mbo heeft gevolgd, slinkt deze groep sinds 2017 van 33,4 procent naar 32,3 procent. De doelgroep met een achtergrond in het hbo (20,5 naar 22,8) en w.o. (13,4 naar 15,6) nam duidelijk toe. Op mbo-niveau ligt dat gelijk aan het landelijk gemiddelde, qua hbo'ers en wo'ers steekt Texel er juist bovenuit.

2020

Terug naar de dag van vandaag. Na een drukke zomer, werden vorige week de teugels weer flink aangehaald. "Dat betekende veel telefoontjes. Maar het aantal annuleringen uit Duitsland werd voor een groot deel opgevangen door Nederlandse last minutes. Dat heeft de herfstvakantie ‘gered’. De mensen die in deze weken komen, gaan veel de natuur in. Afgelopen zomer was het heel druk, maar dit had ook te maken met beperkingen. De musea konden minder mensen kwijt, dit gold ook voor restaurants en kroegen. Minder capaciteit zorgt voor meer beweging. Hierdoor zijn mensen meer onderweg en is het drukker in bijvoorbeeld het centrum van Den Burg. Nu merk je dat het rustiger is en dat zet zich in de weken na de herfstvakantie door. Hoe het laatste kwartaal zich verhoudt tot andere jaren is natuurlijk koffiedik kijken. Het eerste kwartaal was positief in vergelijking met eerdere jaren, toen kwam de eerste lockdown en was Texel zo goed als leeg. Waarna het eiland in recordtempo was volgeboekt vanaf juni."


Wanneer men kijkt naar de gegevens uit Texel Monitor blijkt dat het aantal gasten dat de moeite heeft genomen om de enquêtes in te vullen flink is gestegen, met 44 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Men beoordeelt Texel als vakantie-eiland gemiddeld met een 8,7. Vorig kwartaal (Q2 2020) kwam dit cijfer uit op een 8,68, nagenoeg gelijk dus. De algehele 'prijs/kwaliteitsscore' is na een kleine stijging in Q2 (8,05) weer terug op het niveau van Q3 2019 (7,95). Waarmee het iets hoger is dan in de eerste periode van corona (7,93). "Nog steeds een prima cijfer, maar ik vind dat de norm sowieso boven de acht moet zitten en ik baal er dus van. Waar het precies aan ligt, durf ik niet te zeggen. Maar we gaan dat verder onderzoeken", licht Frank toe. Voor 56,2 procent van de gasten heeft Texel uitstekend voldaan aan de verwachtingen. Dat is 2,8 procent minder dan in Q3 2019.


Ruim een kwart van de bezoekers ziet verbeterpunten voor de Texelse voorzieningen (26 procent, dit is gelijk aan Q3 2019). Veel genoemd is onderhoud aan fietspaden en de breedte ervan in het algemeen. "Dat de breedte nu genoemd wordt, zal te maken hebben met het afstand kunnen houden tot de tegenligger in verband met corona. De fietspaden zijn al langer een verbeterpunt, maar hier wordt door de gemeente hard aan gewerkt nu, net als veel wegen", stelt de VVV-directeur.


In de monitoring van het afgelopen kwartaal is de invloed van het coronavirus en de gestelde maatregelen goed zichtbaar. Zo wordt er meer gefietst en meer gewandeld. Ook strandbezoek is een veelgenoemde activiteit. Gasten in het derde kwartaal vierden vaker hun hoofdvakantie op Texel (+7,8 procent ten opzichte van dit kwartaal in 2019). Voor ruim 20 procent was dit de eerste kennismaking met Texel. Met 39,2 procent is de groep met meer dan zes bezoeken verreweg het grootst, maar wel 4,2 procent kleiner dan in het derde kwartaal vorig jaar. "Texel mag tot dusverre de handjes dichtknijpen met hoe men door deze tijd komt, zeker wanneer je het vergelijkt met andere gebieden in Nederland. Maar het blijven zeer spannende tijden", besluit de VVV-directeur.

Texel voldoet aan de verwachtingen.
Bestedingspatroon in beeld gebracht.
Voor de meeste mensen was Texel de hoofdvakantie.
Vooral koppels en gezinnen komen naar Texel.
De meeste geënquêteerden kwamen zes keer of vaker.