Strandpaviljoen mag vanwege

corona op strand blijven staan

Strandpaviljoens en sportaccommodaties mogen van de winter op het Texelse strand blijven staan.

Dat heeft het college besloten na overleg met de Vereniging van Strandexploitanten, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat, beiden betrokken als het gaat om bebouwing op het strand.


De paviljoens mogen blijven staan om de opgelopen schade van de coronacrisis nog een beetje te kunnen beperken. “Dat betekent dat de gemeente paviljoens die in de winter blijven staan, zal gedogen”, aldus wethouder Edo Kooiman.


Eigenaren van strandpaviljoens blijven volgens het college van de winter - als het flink kan stormen - wel voor eigen risico op het strand staan. Kiosken en strandhuisjes moeten van de winter zoals gebruikelijk van het strand weg zijn.


Het college gaat ook ondernemers en particulieren tegemoet te komen die als gevolg van de coronacrisis van 12 maart tot 1 juni (de eerste golf) geen gebruik konden maken van faciliteiten of diensten, waarvoor aan de gemeente belasting moest worden betaald. Zij kunnen wat het college betreft korting dan wel kwijtschelding op belasting, pacht of huur krijgen.


Dan gaat het volgens burgemeester en wethouders om de zogeheten precariobelasting, marktgelden, het parkeervignet, liggelden voor de haven, leges evenementen, pacht en huur van de haven, huur van sportverenigingen, particulieren op het strand en strandpaviljoens.