Impressie van de zonneweide aan de Pelikaanweg.
Impressie van de zonneweide aan de Pelikaanweg. Foto:

Meerderheid raad wil geen zonneweide

Voor de zonneakker van 17 hectare lijkt het doel gevallen. Onder de titel “Geen zonneweide aan de Pelikaanweg” dienen Texels Belang, VVD, CDA en Texel 2010 komende woensdag tijdens de raadsvergadering een amendement in.

Daarin roepen ze op de ontwerp-verklaring van geen bedenkingen, nodig om verder te kunnen met het plan, niet te steunen. De fracties zijn samen goed voor tien raadsleden, dus een ruime meerderheid.

Hun argumenten zijn:

“Afname van feitelijk beschikbare agrarische grond voor de agrarische bedrijfsvoering en daardoor strijdig met het door de raad vastgestelde beleid tot behoud van het landbouwareaal op Texel.

Strijdig met de kernwaarden van Texel zoals vastgelegd in de structuurvisie Texel 2020 Texel op Koers.

Gevaar van precedentwerking in de ruimtelijke ordening

Strijdig en niet passend met de toeristische ontwikkeling van Texel

Strijdig en niet passend met het natuurbelang en natuurontwikkeling in het Waddengebied en UNESCOwerelderfgoed

Geen draagvlak, zoals o.a. blijkt uit de inspraak van LTO en TOP.

Daarnaast is volgens de vier partijen het belangrijkste argument de koers die de raad van Texel heeft ingezet bij de Regionale Energie Strategie op 16 september 2020, door te kiezen voor ‘duurzaam leefbaar’. "Deze concept-RES stoelt o.a. op de volgende uitgangspunten: de vrijwel unanieme mening in geheel Noord-Holland Noord dat de voorkeur gegeven wordt aan plaatsing van zonnepanelen op alle mogelijke gebouwen/woningen, die hiervoor geschikt zijn. En: het feit dat er vrijwel geen draagvlak is voor het inrichten van grootschalige zonneweiden op landbouwgrond.”