De lichtjestocht in het centrum van Den Burg.
De lichtjestocht in het centrum van Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Lichtjestocht afgelast

De gedeeltelijke lockdown die afgelopen week van kracht is geworden, heeft in de praktijk op diverse fronten zijn impact op de Texelse samenleving. Een kort overzicht van een aantal gevolgen op het eiland.

In Den Burg is de Lichtjestocht die de dorpscommissie sinds een paar jaar hield in het laatste weekend van oktober (tijdens de 'Nacht van de Nacht' afgelast. Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen is het niet te doen om met een grote groep kinderen en volwassenen met lichtjes door het centrum van Den Burg te wandelen.


Natuurmonumenten heeft een werkweekend dat eind oktober gepland stond, laten vervallen. Tijdens dat weekend komen leden en niet-leden van Natuurmonumenten uit het hele land naar Texel om de handen uit de mouwen te steken in de natuur om zaken aan te harken of om vuil op te ruimen, maar dat kan als gevolg van de aangescherpte maatregelen niet doorgaan. "Het enthousiasme waarmee iedereen zich inzet is geweldig om te zien, maar het kan helaas even niet."


Natuurmonumenten heeft voorlopig ook een streep gezet door de wekelijkse werkzaamheden aan de eendenkooi op Spang. Texelse vrijwilligers zijn daar normaliter altijd op dinsdag aan het werk om de eendenkooi in goede staat te houden. "Het gezellig samen in de natuur fysiek bezig zijn is iets waar deze groep heel veel plezier aan beleefd. En bovendien is het gezond. We hopen dan ook van harte dat we over niet al te lang weer lekker buiten in groepsverband naar buiten kunnen."


Het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp heeft tot 1 december al haar vogelexcursies geannuleerd. Het centrum biedt nu privé-excursies aan voor maximaal drie personen. “Normaal zouden we zeven maal per week een bus- of wandelexcursie georganiseerd hebben voor liefhebbers. De komende drie weken waren allen al volgeboekt. Deze hebben we vanwege de beperkte groepsgrootte die nog toegestaan is allemaal geannuleerd. Wel bieden we de mogelijkheid om een privéexcursie te houden voor maximaal drie personen. Deze mensen mogen dan zelf tijdstip en locatie bepalen, ze krijgen alle drie een goede verrekijker mee en één van onze gidsen neemt de gasten dan mee op pad om twee of drie uur naar vogels te gaan kijken. Dit alles op veilige afstand”, laat Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum weten. Informatie over deze speciale privévogelexcursies is te verkrijgen bij het vogelinformatiecentrum. “Wij zijn van maandag tot en met zaterdag gewoon van 10:00 tot 18:00 uur open.”