Bevriezen IJsbaan eerste actie PVDA

Remko van de Belt (PvdA) volgt Jaap Vlaming (GroenLinks) op als wethouder. Coalitiepartijen Texels Belang en de VVD nemen deze stap nadat GroenLinks enkele weken geleden uit de coalitie stapte. Laatstgenoemde partij had zelf voorgesteld dat Jaap Vlaming tot de verkiezingen zou blijven zitten.

Gisteren werd de handtekening onder het 'Addendum bij het coalitie-akkoord' gezet. Dit is een lijst met extra afspraken die de partijen overeen zijn gekomen. Hoewel het er niet letterlijk staat, lijkt het vooruitschuiven van parkeren op de ijsbaan de belangrijkste onderhandelwinst. "Het gebied rondom de IJsbaan wordt in een totaalplan gegoten, aansluitend aan het besluit om hier ook een nieuw cultuurcentrum te gaan realiseren. De partijen zien het als een eenmalige kans voor een juiste en verantwoorde ontwikkeling. Het gebied tussen het nieuwe cultuurcentrum en de scholen wordt een belangrijke plek voor cultuur, scholen, sport en spel. Om tot een goed plan te komen voor het hele gebied tussen Emmalaan, Elemert en Keesomlaan, gaat de gemeente beginnen met het betrekken van belanghebbenden en start vanuit het bepalen van de locatie van het cultuurcentrum. De ligging en positie van dat pand gaat bepalend zijn voor de verdere inrichting van het gebied. Bij het cultuurcentrum komt een ruim parkeerterrein en fietsenopvang, ook voor bewoners en bezoekers van het winkelhart. Uiterlijk september 2021 biedt het college een gedragen inrichtingsplan." Tot die tijd gebeurt er op het gebied dus niets.


Er komt daarnaast extra inzet op de verduurzaming van woningen en het plaatsen van zonnepanelen op daken en geschikte buitenlocaties zoals parkeerterreinen, in aanvulling op de reeds beschikbaar gestelde €2 miljoen. "Particuliere woningbezitters kunnen gratis persoonlijk en concreet advies krijgen over de verduurzaming van hun huis: het gaat dan zowel om bouwkundig advies, als om advies op het gebied van aanvragen van subsidies of duurzaamheidsleningen."

Of Jaap Vlaming zelf opstapt of woensdag wordt weggestemd, is nog niet helemaal duidelijk. Namens de zittende coalitiepartijen VVD en Texels Belang reageert William Witte van Texels Belang maandagmiddag telefonisch. "Het zijn spannende tijden op Texel, waarbij je veel verantwoordelijkheden hebt als coalitie en baat hebt bij een solide college. Jaap heeft twee en een half jaar zijn bijdrage geleverd aan dit college en daar zijn we hem echt dankbaar voor."


Remko van de Belt reageert enthousiast. "Ik voel vooral veel trots dat ik deze functie voor mijn eiland mag vervullen. En heb er heel veel zin in." Meer over de aanstaand wethouder op pagina 2. Meer over het nieuwe akkoord online en in de krant van vrijdag.