Villa's op de voorheen camping Om de Noord, een voorbeeld van omzetting van recreatieverblijf. Onder de raadpleging TipTexel.nl hierover.
Villa's op de voorheen camping Om de Noord, een voorbeeld van omzetting van recreatieverblijf. Onder de raadpleging TipTexel.nl hierover. Foto: Gerard Timmerman

"Verstening" Texel stuit op grote weerstand

“Het loopt de spuigaten uit met het steeds luxer worden van het groeiend aantal accommodaties. Daarmee krijg je ook steeds meer biggenbakken op de weg. Stop nu eindelijk eens met de groei van het toerisme!”


Eén van de vele reacties op de vraag in de raadpleging TipTexel.nl over "conversie". Dat is de mogelijkheid voor omzetting van recreatieverblijf, bijvoorbeeld van tent naar villa, en over verplaatsing van bedden. Liefst 78 procent van de deelnemers vindt het een “slechte tot zeer slechte ontwikkeling”.

“Texelse maat voor een zonnige toekomst”, de titel van de Nota Verblijfsrecreatie uit 2016, waarmee de raad dit mogelijk maakte. “Dit beleid zorgt voor een evenwichtige balans tussen economie en leefbaarheid en biedt voldoende potentie voor een duurzame toekomst.”

Vier jaar later blijkt uit de reacties op TipTexel.nl dat de weerstand tegen deze ontwikkeling grote vormen heeft aangenomen. Veel reacties en ze liegen er niet om: “Als we zo met "bedden" blijven omgaan, dan maken we Texel onbereikbaar voor "Jan met de pet". Campings worden chaletparken, chaletparken worden bungalowparken, bungalowparken worden villaparken... Waar in mijn jeugd (‘60- en ‘70-er jaren) tenten stonden, staan nu 8- of 10-persoonsvilla's die in het hoogseizoen €3000,- in de week kosten, een HEELE slechte ontwikkeling."
"De max is inmiddels wel bereikt. Van rust en ruimte blijft weinig over."

"Deze mogelijkheden zijn de basis van de verstening op Texel, waarmee je je vanwege onaantrekkelijkheid en eenheidsworst op termijn uit de markt gaat prijzen. De jeugd (kamperen) valt buiten de boot en komt niet meer terug. Ogenblikkelijk stoppen en terugdraaien. Het is al veel te ver gekomen." etc., etc.

Veel deelnemers uitten zich kritisch over "verstening". Een kleine minderheid laat een ander geluid horen: "Conversie is prima, mee doorgaan. Dit geeft de ondernemer de vrijheid om zijn bedrijf naar zijn wensen en inzicht vorm te geven. Gewoon niet mee bemoeien. (...) Verplaatsen: mee stoppen. Het geeft een hoop gedoe en je ziet dat daar het grote geld van de overkant gaat overheersen."

Definitief?

Zijn conversie en beddenverplaatsing definitief of terug te draaien? Dat is aan de politiek. De Nota Verblijfsrecreatie (2016) zegt: "Na drie jaar wordt geëvalueerd of het beleid bijgesteld moet worden."

Afbeelding