De veerhaven op 't Horntje.
De veerhaven op 't Horntje. Foto: Jeroen van Hattum

"BTW-gelden in algemene reserve houden"

De €839.000,- die Texel heeft gekregen van het Rijk ter compensatie van de BTW-plicht voor TESO blijft voorlopig in de algemene reserve van de gemeente zitten.


Dat valt op te maken uit een amendement dat Texels Belang, GroenLinks, VVD, PvdA en D66 woensdagavond indienen tijdens de raadsvergadering. De vijf partijen hebben gezamenlijk 12 van de 15 zetels in de gemeenteraad.


Volgens TB, GL, VVD, PvdA en D66 moet het geld niet worden uitgegeven aan het opwaarderen van de TESO-haven op 't Horntje zoals het college heeft voorgesteld. Volgens hen is het verstandiger om de €839.000,- vanwege de coronacrisis in ieder geval tot 1 september 2021 in de algemene reserve te laten zitten en pas daarna te besluiten hoe de gelden op een gewenste manier besteed kunnen worden. Meespelend bij de vijf partijen is ook dat de veerhaven geen eigendom van de gemeente is (de veerhaven is van Rijkswaterstaat) en dat het onduidelijk is wie er nog meer gaan meebetalen aan de herinrichting aan de veerhaven. Daarbij gaat het om de tweede fase van het Loodsenproject van Den Hoorn waarvoor eerder geen geld beschikbaar was.


Het CDA is het eens met het collegevoorstel om de veerhaven op te waarderen, maar wil dat graag breder trekken. De partij stelt in een eigen amendement voor om te komen tot "slimme, veilige en gastvrije verkeersroutes". De partij is er ook voorstander van dat er - net als in Den Helder - een fly-over op 't Horntje komt zodat passagiers makkelijk van de ene naar de andere kant van de haven kunnen lopen. Volgens het CDA is de aanstaande renovatie van de brug op de haven een mooi moment om een dergelijke fly-over te realiseren.