Remko van de Belt.
Remko van de Belt. Archieffoto Texelse Courant

Nieuwe wethouder politiek ervaren en bedreven in communicatie

De nieuwe coalitie van Texels Belang, VVD en PvdA haalt met de 46-jarige Remko van de Belt een veelbelovende nieuwe wethouder in huis.

Van de Belt zit sinds 2014 voor de PvdA in de gemeenteraad, waar hij de eerste vier jaar deel uitmaakte van de coalitie en de afgelopen twee jaar in de oppositie zat. Hij is van huis uit communicatie-adviseur wat straks in zijn voordeel kan werken bij communicatie met de bevolking.

Hij adviseerde de afgelopen jaren het gemeentebestuur in Den Helder en hield zich daar ook bezig met de vraag hoe mensen betrokken kunnen worden bij zaken van de gemeente. Eerder was hij communicatie-adviseur bij het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam.

Van de Belt is een geboren en getogen Texelaar. Op zijn achttiende vertrok hij voor studie naar de overkant, waarna hij in 2007 met zijn vriendin Corina Hordijk terugkeerde op het eiland. In 2011 werd hij actief in de steunfractie van PvdA, waarna hij in 2014 voor de eerste keer in de gemeenteraad werd gekozen.

Daar onderscheidde hij zich als een raadslid dat beslagen ten ijs komt, zijn stukken kent en heeft nagedacht over onderwerpen waarover gesproken wordt. Van de Belt toonde zich ook een bestuurder die graag aan de hand van visies besluiten neemt en niet zomaar ter plekke wat besluit. Tijdens discussies geeft hij ook geregeld voorzetten om zaken nog eens breder of van een geheel andere kant te bekijken. Bij de raadsverkiezingen van 2018 was Van de Belt lijsttrekker en beoogd wethouder voor het geval de PvdA weer in de coalitie zou komen, maar de partij verloor en ging terug van 3 naar 2 zetels. TB koos er toen voor om met andere winnaar GroenLinks en VVD een nieuwe coalitie aan te gaan.


In de praktijk lagen Van de Belt en zijn raadscollega's van Texels Belang en VVD de afgelopen jaren inhoudelijk lang niet altijd op één lijn, maar de onderlinge verhoudingen stonden beduidend minder op scherp dan het op een gegeven moment tussen TB/VVD en voormalige coalitiepartner GL was geworden. Bij de portefeuilleverdeling is het voor aankomend wethouder Van de Belt even opletten dat er een duidelijke scheiding ontstaat met de Texelse museumwereld omdat zijn partner daar een leidinggevende functie heeft, al is dat de afgelopen jaren nooit een punt geweest. Voor Texel in het algemeen is het te hopen dat er de komende jaren wat meer rust in het politiek bedrijf ontstaat. De nieuwe samenstelling van het college en de coalitie biedt daar kansen op.