Jan van Kampen
Jan van Kampen Foto: Heleen Vink

Virtueel feestje

„Wij zijn #Kunsdt, zes mensen uiteenlopend van 20 tot 30 jaar”, zegt Jan van Kampen uit Beverwijk, in beginsel deelnemer aan de wegens corona uitgestelde editie 2020 van Kunstmanifestatie Klifhanger in Den Hoorn.

„Wij zijn #Kunsdt, zes mensen uiteenlopend van 20 tot 30 jaar”, zegt Jan van Kampen uit Beverwijk, in beginsel deelnemer aan de wegens corona uitgestelde editie 2020 van Kunstmanifestatie Klifhanger in Den Hoorn.


"Met sommigen zat ik in de brugklas”, vertelt Jan. #Kunsdt maakt, altijd met code en techniek, installaties voor festivals en evenementen. De aanpak van een kunstzinnige inval gecombineerd met techniek maakt de groep een vreemde eend in de bijt bij kunstmanifestaties. Ze zien zichzelf dan ook niet als kunstenaars, maar zien hun programmeren wel als een kunstuiting. Bij een van de eerste festivals waar de groep aan deelnam vond deze zichzelf niet terug op de lijst van techneuten, maar op die van kunstenaars. Zo ontstond met een knipoog de naam #Kunsdt.
Voor Vloedlijn, Klifhangers thema van dit jaar, bedachten ze een interactieve kunstinstallatie van blauwe lampen. Met lichtgolven zou deze de zee nabootsen. Maar door corona viel dit plan, naast deelname aan een dertigtal andere evenementen, voor de groep in het water.


"Dus verveelden we ons. Daarom bedachten we een coronaproof virtueel festival in het Beverwijkse Park Westerhout.” Het collectief ontwierp en bouwde een alternatief podium voor zichzelf en creatieve collega’s. Het welslagen van dit festival werd door het Prins Bernard Fonds gehonoreerd met subsidie voor nog twee festivals die dan wel dit jaar nog moesten worden gerealiseerd. "Ik dacht meteen aan Klifhanger. Wij waren begin dit jaar door de organisatie voor een kennismaking zo gastvrij ontvangen in Den Hoorn, daar kon ik nu iets voor terugdoen.”


Een delegatie van Klifhanger werd eind augustus uitgenodigd naar Beverwijk. Na het zelf ervaren van een virtueel rondje festival, bood Jan hen een eigen Texelse versie aan. "Binnen één maand hebben we #KLIFHANGERX#KUNDST uit de grond gestampt met een boordevol podia op en rond het Sommeltjespad van 23 uiteenlopende acts van verschillende disciplines. Het welslagen is vooral te danken aan de voortvarende aanpak van Cor van Heerwaarden”, besluit Jan waarderend.