Het antwoord van de deelnemers is in ieder geval duidelijk.
Het antwoord van de deelnemers is in ieder geval duidelijk. Foto: TipTexel.nl

Windmolens Texel geen optie

Maar liefst zestig procent vindt het plaatsen van vijf grote windmolens een (zeer) slecht idee. Nog geen dertig procent vindt windmolens op Texel in deze raadpleging wel een goed idee. Hoe men het ook leest, windmolens zijn op dit moment letterlijk en figuurlijk een stip aan de horizon.

"150 meter, dat is 4 á 5 kerktorens op elkaar. Dat past niet in de kleinschalige verhoudingen van ons eiland. Investeer in windenergie op zee of in de IJsselmeerpolders. Vanaf de Afsluitdijk zullen de turbines de kustlijn van Texel al domineren en niet Het bosje (Doolhof) op de Hoge Berg", schrijft één van de panelleden.

De vraagstelling heeft zich puur gericht op de plaatsing van windmolens en gaat hierbij voorbij aan alternatieven. Investeren in windenergie elders is namelijk een mogelijkheid, maar om die stroom naar Texel te krijgen, zijn er diepe investeringen krijgen. Men kan hierbij onder meer denken aan geschikte kabels onder het Marsdiep. Niets doen om energie op te wekken is vanuit wetgeving geen optie en ook zonneweiden - die stukken minder energie opwekken - zorgen voor weerstand. Met alleen het vullen van de Texelse daken komt het eiland niet ver. Er is nog een hoop huiswerk dus.