Een meerderheid is voor strengere maatregelen.
Een meerderheid is voor strengere maatregelen. Foto: TipTexel.nl

Tijd van schuurtje verhuren voorbij

Het is terecht dat het college met strengere regels komt voor bed and breakfasts op Texel, ook als dat verkeerd uitpakt voor hen die geïnvesteerd hebben.

Zo luidt het oordeel van de deelnemers aan de laatste raadpleging van TipTexel.nl. Wanneer men de opmerkingen eronder leest, ligt het echter toch genuanceerder. In de regel vindt men dat er wat moet gebeuren aan 'de wildgroei van logies met ontbijt', maar is men ook van mening dat wanneer men volgens bestaande regels heeft gehandeld deze mensen nu niet ineens van hun bed and breakfast beroofd moeten kunnen worden.


Er zijn met name twijfels bij het gelijke speelveld en het volgen van regels door b&b-houders. Wordt wel gecontroleerd of zijn toeristenbelasting betalen en waarom hoeven zij niet aan de zelfde regels te voldoen als hotels en bungalowverhuurders? Wordt er wel goed opgetreden tegen verhuurders die toch stiekem het hele huis verhuren en is het niet te makkelijk om een schuur via een aangelegde doorgang onderdeel van de woning te maken? Er is dus zeker behoefte aan duidelijke regels.


Op dit moment is het zo dat iedere bewoner - met uitzondering van bewoners van een sociale huurwoningen - zes bedden mag verhuren via bed and breakfast, mits ondergeschikt aan de woonfunctie - als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden (geen keuken in slaapvertrek en afdragen toeristenbelasting bijvoorbeeld). In de coronaperiode scherpte het colleges de regels geruisloos aan, hetgeen op weerstand in de raad stuitte.


Het college wil doorvoeren dat er niet meer bedden verhuurd mogen worden, dan er door bewoners worden beslapen en niet meer kamers worden verhuurd dan dat er slaapkamers door de bewoners worden gebruikt. Het college zegde toe dat in afwachting van een gesprek tussen raad en college nog niet zou worden gehandhaafd.


Dat er wordt ingegrepen wordt omarmd. Zo schrijft een deelnemer het treffend: "Het Texelse toerisme is voor een groot deel opgestart door gesjeesde of handige boeren: schuurtje, kippenhokje, de eigen slaapkamer en de zolder. Die tijd is voorbij. Goed dat er op de kwaliteit van de accommodatie wordt toegezien, maar belangrijker is nog, dat de ongebreidelde groei van het aantal toeristische bedden beter in de hand wordt gehouden."