het merendeel is voor dieper onderzoek.
het merendeel is voor dieper onderzoek. Foto: TipTexel

Geen naming and shaming

Er moet een dieper onderzoek komen naar het functioneren van de ambtenaren van de gemeente door de onafhankelijke rekenkamercommissie van de Wadden. Zo oordeelt 63 procent van deelnemers aan de laatste raadpleging van TipTexel.nl.

"Het is belachelijk dat ambtenaren bepalen dat er geen onderzoek naar ambtenaren komt. Bovendien is het toch wel een gemiste kans van de TC dat er geen beroep is gedaan op WOB om de echte redenen te achterhalen", stelt een panellid die hiermee aangeeft dat ook de Texelse Courant steken laat vallen. Daaruit voortvloeiend is in de vraag of de Texelse Courant aandacht aan dit onderwerp zou moeten besteden, het antwoord 'nee' weggevallen. Dit is een groot deel van de deelnemers opgevallen dat hier terecht met ergernis op reageert. "Als de conclusie in het rapport dat stelt, moeten ze er ook onderzoek naar doen. Wat heeft het laten maken van een onderzoek voor nut als er niets met de conclusies wordt gedaan."

Er wordt gesteld door meerdere deelnemers dat er teveel macht is bij een klein deel van de ambtenaren. Een ander, die benadrukt geen ambtenaar te zijn probeert nuance aan te brengen: "Misschien zou een onderzoek goed doen om te laten zien dat de meeste ambtenaren gewoon hard hun best doen voor de gemeenschap en om duidelijk te maken dat zij werken in opdracht van de politiek, niet voor zichzelf."

Deze strekking komt ook zeker terug als wordt gevraagd of de Texelse Courant aan dit onderwerp aandacht moet besteden. Terecht wordt gesteld dat het geen 'naming and shaming' moet worden. Dus aandacht in het algemeen functioneren van het gemeentelijk apparaat is prima, maar zou 'zeker niet in een kleine gemeenschap als Texel' op de persoon moeten worden gespeeld. Er wordt onder meer voorgesteld om eens een interview met de gemeentesecretaris over dit onderwerp te doen.