Schapenboet.
Schapenboet. Foto: Job Schepers

"Behoud schapenboet als Texels erfgoed"

De schapenboeten in het Texelse landschap verdienen het om als Texels erfgoed behouden te blijven.

Dat heeft wethouder Jaap Vlaming laten weten aan de hand van een gemeentelijke inventarisatie naar de uiterlijke onderhoudsstaat van alle 300 monumenten op Texel waaronder schapenboeten. Texel kent er een stuk of zeventig waarvan een deel op instorten staat. Volgens een reportage die mediapartner NH Nieuws uitzond, kende Texel ooit zo'n tweehonderd schapenboeten waar hooi werd opgeslagen voor de schapen die in het land stonden.


Volgens Vlaming moet voorkomen worden dat er meer boeten gaan verdwijnen en zou het mooi zijn als er mogelijkheden worden gevonden om de boeten beter te behouden. Dat is in de praktijk vaak wel lastiger dan gedacht. De gemeente kent een onderhoudsregeling van €500,- per jaar en er kunnen subsidies worden aangevraagd voor het opknappen, maar dat is meestal niet toereikend om de kosten te financieren. Voor eigenaren is het dan financieel aantrekkelijker om een boet maar gewoon te laten voor wat die is. Volgens Vlaming geeft het recht van eigendom echter niet automatisch ook het recht om een boet te laten vervallen.


Ongeveer tien jaar geleden lagen er voorstellen van het college om eventueel kleinschalige bedrijven en wonen in schapenboeten mogelijk te maken via de Structuurvisie 2020, maar daar gingen de politieke partijen toen voorliggen. Een paar boeten hebben sindsdien wel de functie trouwlocatie gekregen en zien er goed opgeknapt uit. Een kwestie met een pad dat in 2011 niet naar een boet aan de Pontweg mocht worden aangelegd, leerde dat het door de monumentale status lastig kan zijn om er iets voor elkaar te krijgen.





Volgens de inventarisatie verkeren acht monumenten in zeer slechte staat en 14 in slechte staat.