Stijging van afvalstoffenheffing en rioolrechten in begroting 2021

De meeste lokale lasten en leges gaan in 2021 trendmatig met 1,8 procent. Dat blijkt uit voorstellen van het college aan de raad voor de gemeentelijke begroting van 2021.

De opbrengst van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) stijgt, volgens het voorstel van het college, trendmatig met 1,8 procent. Dat is in lijn met voorgaande jaren. De toeristenbelasting blijft in 2021 gelijk, omdat vorig jaar al is besloten om dat tarief voor twee jaar vast te leggen. De toeristenbelasting ging omhoog van 1,85 naar 2.25 en het maximum van zeven aangesloten nachten werd losgelaten.

De rioolrechten en afvalstoffenheffing stijgen wel meer dan trendmatig, iets dat zich ook vrijwel elk jaar voordoet. De rioolrechten stijgen naar €28,13 per aansluiting. Dat is een stijging van 1,8 procent plus twee euro extra. Dat gebeurt volgens het college in het kader van kostendekkendheid en op basis van het Gemeentelijk Rioleringsplan dat een aantal jaar geleden werd vastgesteld. De afvalstoffenheffing stijgt in 2021 van €189,53 naar €206,33 voor een eenpersoonshuishouden, van €305,36 naar €332,45 voor een meerpersoonshuishouden en van €238,33 naar €259,47 voor een recreatiewoning. Volgens het college komt die stijging voort uit de trendmatige verhoging van 1,8 procent, milieubelasting van het rijk op brandbaar afval, een stijgende aanlevering grof huisvuil en hogere kosten als gevolg van de dienstverleningsovereenkomst met de Huisvuilcentrale in Alkmaar. Voor de afvalstoffenheffing geldt eveneens dat die kostendekkend moet zijn.


De gemeente staat er ondanks de coronacrisis financieel niet slecht voor. De inkomsten van de toeristenbelasting en de parkeervignetten die in het voorjaar werden misgelopen worden grotendeels gecompenseerd door het Rijk en de gemeente heeft tegen de zeven miljoen euro in de reserves zitten.