Handhaving B&B roept vragen op

Een handhavingszaak in de Zwaanstraat 6 in Den Burg tegen bed en breakfast heeft vragen opgeroepen bij de VVD.

Het college handhaaft daar (bij Hart van Texel) tegen de verhuur van twee van de drie slaapkamers, op basis van het argument dat dit niet ondergeschikt is aan de woonfunctie van het pand. Volgens VVD-raadslid Nick Ran is dat op basis van nieuwe beleidsregels voor bed and breakfast waarover raad en college nog met elkaar in gesprek moeten. Volgens de nieuwe beleidsregels moet het aantal slaapkamers dat wordt aangeboden voor B&B zowel qua aantal als qua oppervlakte minder zijn dan de slaapkamers die door de bewoner(s) wordt (worden) gebruikt. Nu geldt nog dat een B&B maximaal drie slaapkamer dan wel zes bedden mag hebben.


Volgens Ran lijken er nu verschillende regels te worden gehanteerd, waardoor een verwarrende situatie ontstaat. Hij wijst ook op een eerder antwoord van het college aan Texels Belang dat er in afwachting van een gesprek tussen raad en college over de nieuwe beleidsregels ook nog niet zou worden gehandhaafd op de beleidsregels logies en ontbijt bij bestaande situaties. Hij vraagt het college om een nadere toelichting. Wethouder Jaap Vlaming gaf desgevraagd aan dat bed and breakfast altijd ondergeschikt moet zijn aan de woonfunctie en liet wat in het midden of de handhaving in de Zwaanstraat op basis van de huidige beleidsregels is of van de nieuwe beleidsregels voor bed and breakfast.


De handhaving in de Zwaanstraat begon aanvankelijk tegen de recreatieve verhuur van de gehele woning. Dat leverde bezwaren op, waarna de bezwarencommissie oordeelde dat het niet vast stond dat de bewoner de gehele woning recreatief verhuurde en dat hij daar niet zou wonen.

Volgens de commissie kon het college niet handhavend optreden op grond van het argument dat de gehele woning recreatief zou worden verhuurd, maar zou het college wel handhavend kunnen optreden op basis van het gegeven dat de bewoner in het huis woonde en twee van de drie slaapkamers verhuurde aan toeristen, omdat dat volgens de commissie ook als overtreding kan worden beschouwd.

Volgens het college werd op internet de complete woning aangeboden voor recreatieve verhuur (zes personen, drie slaapkamers) met een ruime living en kitchenette. Omdat dat in strijd was met het bestemmingsplan kreeg de bewoner een lastgeving van de gemeente om de recreatieve verhuur te staken.