Uitgeschreven

Het college heeft terecht besloten een paar Texelaars uit te schrijven bij de gemeente, nadat ze op de social media hadden aangegeven dat ze naar het buitenland waren verhuisd.

Dat heeft de gemeentelijke bezwarencommissie geoordeeld, nadat de betreffende Texelaars bezwaar tegen de uitschrijving uit de basisregistratie hadden ingediend. De gemeente kwam de vertrokken Texelaars eerder dit jaar op het spoor na een adresonderzoek naar de woonplaats van de betreffende personen.

Dat leerde dat ze naar het buitenland waren vertrokken, waarna ze ambtshalve werden uitgeschreven uit Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente en werden geregistreerd in het landelijk Register Niet-Ingezetenen (RNI).

Volgens de commissie hebben de bezwaarmakers zelf via openbare sociale media te kennen gegeven dat ze hun woonplaats naar het buitenland te hebben verplaatst, waardoor het bezwaar ongegrond is verklaard.

Iemand die in een jaar tijd langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, is volgens de Rijksoverheid verplicht om zich te laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen. Die periode hoeft volgens de Rijksoverheid niet aaneengesloten te zijn. De gemeente liet weten dat de social media vaker worden geraadpleegd bij onderzoeken.