Koffieschenken op de veerhavens.
Koffieschenken op de veerhavens. Foto: Roland Digitower

VVV overspoeld met vragen van gasten

VVV Texel is sinds de afkondiging van de gedeeltelijke lockdown afgelopen dinsdagavond overspoeld met vragen van gasten over de vakantie. Directeur Frank Spooren: "Het waren de meest uiteenlopende vragen."

Gasten wilden onder meer weten hoe het moet met eten nu de horeca een paar weken dicht is, hoe groot het gezelschap mag zijn waar ze mee naar het eiland komen en wat er wel en niet kan bij bijvoorbeeld bed and breakfast nu de gedeeltelijke lockdown van kracht is geworden.


Spooren wijst erop dat er voor gasten nog altijd veel mogelijk is. "Er is gelukkig de ruimte voor. Je kan het strand op, de bossen in of het nationaal park bezoeken." Premier Rutte liet tijdens de persconferentie dinsdagavond blijken dat vakanties gewoon door kunnen gaan, maar hij deed wel de oproep om zoveel mogelijk in de buurt van vakantieaccommodatie te blijven en drukke plekken te mijden.


Volgens Spooren mag Texel tot nu toe niet mopperen, zeker niet als het toerisme van de afgelopen maanden wordt vergeleken met het toerisme elders in het land. De bezettingsgraad zit deze week volgens KADO Texel op 80 procent en loopt tegen het einde van de maand af naar 50 procent. "Afgelopen week hebben we bij de VVV pas het eerste negatieve weekresultaat sinds mei gehad." In mei kwam het toerisme is ook weer goed op gang, nadat het in maart en april grotendeels stil had gelegen.


BIj TESO heeft de gedeeltelijke lockdown nog niet tot veranderingen geleid. Volgens directeur Cees de Waal wordt het op een gegeven moment wellicht wel weer de vraag of alle diensten gehandhaafd moeten blijven als de verkeerstromen beduidend minder zouden worden. Dat is op het moment nog niet aan de orde. Sinds donderdag is wel het buffet aan boord van de boot weer gesloten. Bij de kiosken op de veerhavens kan nog wel eten en drinken afgehaald worden, maar het mag ter plekke niet meer worden genuttigd.


De veerdienst is begonnen met mobiele teams die langs de wachtende auto's lopen (met name in Den Helder) om bij de auto's koffie en thee te schenken. Volgens De Waal wordt dat op prijs gesteld en gebeurt het veilig. De kans bestaat dat mensen straks op meer plekken dan alleen de boot verplicht mondkapjes moeten dragen om verspreiding van het virus te voorkomen. "Hopelijk leidt dat tot meer gewenning als het op meer plekken in de publieke ruimte moet gebeuren."


De gedeeltelijke lockdown betekent ook dat sportcompetities weer zijn stilgelegd en dat sportkantines, kleedkamers en douches gesloten blijven. Kinderen tot 18 jaar mogen blijven sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club zijn toegestaan. Volwassenen kunnen ook blijven sporten, maar in groepjes van maximaal vier en met behoud van de 1,5 meter afstand. Dat er nog wel een en ander mogelijk is, merkte ook de Jeu de Boulesclub in Den Burg. Eerst leek het erop dat de banen dicht moesten blijven, maar er kan beperkt toch nog gespeeld blijven worden.


Het aantal besmettingen op Texel is de afgelopen week met tien toegenomen. In totaal kent het eiland tot nu toe vijftig vastgestelde besmettingen.







Heel veel vragen, uiteenlopend, hoe zit het met eten? Hoeveel gezelschap, hoe met B&B?

Tx niet mopperen in vergelijk landelijke cifers boekingen en toerisme, afgelopen week eerste naga weekresultaat sinds mei. Nog goede bgezettinmgsgraad, na eind okt minder en verwacht miet vbeel meer.

Tx nog genmoeh ruimte dingen tre doen, ga strand, bos of nationaal park.

Verwavcht minder drukte in dorpsketrnem nu horeca ertussenuiit. Vaak koppeling met detaol. Adves om komende tijd horeca te steunen met afhaal en bestellen.

Duitse annyleringen


Buffen sluitenm kiosk wordt afhaal, niet daar consumenern


Moboel team beginnen koffie thee schenken, vooral opstelterrein DH, behoefte, veilige manier.

Hopt mondkapes meer gewenning, ook elders in publieke ruimten.

Afvragen hoe ontwikkeli vervoersvcigers of weer nodug is minder overtichten. Vooralsnog geen impact op maatrehelken.