"Seizoen voor veel ondernemers over"

Het is een vreemde situatie; er zijn nog volop gasten dankzij de herfstvakantie, maar eigenlijk is voor een hoop ondernemers het seizoen al over sinds woensdagavond de gedeeltelijke lockdown van kracht is geworden.

Volgens Michel Gregoire van het Texels Ondernemers Platform (TOP) hebben veel ondernemers, met name in de horeca, verslagen gereageerd op het besluit dat het kabinet dinsdagavond afkondigde. Volgens hem wordt het uithoudingsvermogen opnieuw op de proef gesteld. "Ook dat van winkeliers. De interactie tussen horeca en detailhandel is héél belangrijk. Het seizoen is nu over. Al blijft de bezetting op peil. De mensen halen in de supermarkt hun spullen en gaan terug naar hun huisje.”


Voorzitter Rob Vos van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Texel spreekt van een drama voor de horeca. Die moet in ieder geval de komende vier weken dicht blijven. "Een ontzettend vervelende situatie, daar is sprake van schrijnende zaken." Wat steekt bij zowel TOP als de horeca is dat restaurants ook dicht moeten, terwijl het OMT de regering had geadviseerd te kijken om die open te houden. Gregoire: "We zitten midden in de herfstvakantie, de vriezers liggen hélemaal vol." Directeur Frank Spooren van VVV Texel verwacht ook veel minder drukte in de dorpskernen nu de horeca er de komende weken tussenuit valt, waardoor de interactie tussen horeca en detailhandel wegvalt. Volgens hem doen Texelaars en toeristen er goed aan om de horeca de komende tijd te steunen met het bestellen en afhalen van maaltijden.


Hoewel er tijdens de zomer een goed seizoen werd gedraaid, had nog lang niet elke ondernemer de schade van de intelligente lockdown in het voorjaar hersteld. Gregoire: "Daarna was het herstelvermogen in de zomer en daarna boven verwachting. Maar dit laatste deel seizoen is voor veel bedrijven toch 20 procent van de omzet. Bij een grote categorie, denk aan de groepsaccommodaties, horeca- en evenementenbedrijven en de cultuursector, zoals musea, vloeit bloed." De gedeeltelijke lockdown leidt nog niet meteen tot een uittocht van toeristen, maar het is wel de vraag welk effect het op boekingen gaat krijgen. Vos: "Er wordt wel geannuleerd en wat ge- en verschoven, maar er komen ook nieuwe boekingen binnen. Hotels en vakantieverblijven mogen gewoon open blijven. Wat betreft de boekingen verloopt het iets voorzichtiger dan anders."


Volgens Gregoire moet er gelet worden op de groepssector omdat die door het wegblijven van scholen ook zwaar is getroffen. "Groepen jongeren zijn, zeg maar de kweekvijver, die later terugkeren. Ze zijn het fundament van onze economie. We moeten er als gemeenschap alles aan doen om die overeind te houden. Daarover zijn we bijvoorbeeld met STIFT in gesprek.”

Meer op pagina 5.