Prent uit het Texelse denksportblad Eppie Damaran, van seizoen '84/'85.
Prent uit het Texelse denksportblad Eppie Damaran, van seizoen '84/'85. Bron: En Passant

Jeugdschaken op Texel

Schaakclub En Passant, die dit jaar zestig jaar bestaat, wil het jeugdschaken op Texel anders aanpakken. Meer kinderen kennis laten maken met de denksport door hen thuis achter de computer te leren schaken.

In de afgelopen drie jaar kwam de jeugd regelmatig op zaterdagochtend naar de bibliotheek om te schaken. Aan de leestafel volgde gedurende een halfuur theorie en dan aansluitend een potje schaken tegen elkaar. Soms was er een toets en af en toe zelfs wat huiswerk. Drie kinderen hebben inmiddels het Stap 2-niveau bereikt. De Stappenmethode is door de Schaakbond aangewezen om te leren schaken. Schaken is niet eenvoudig. Over één stap wordt gemiddeld een jaar gedaan.

Zelfstandig schaken

En Passant wil het jeugdschaken nu breder aanpakken. Secretaris Gerard Postma: "We willen meer kinderen kennis laten maken met schaken, met hulp van de computer. De stappenmethode laten we even voor wat het is. We mikken op kinderen in de leeftijd tussen de acht en twaalf jaar, die vooral thuis achter de computer zelfstandig schaken gaan leren. Leesvaardigheid is nodig, anders moeten huisgenoten te veel helpen. Vandaar de ondergrens van ongeveer acht jaar.


Vanuit de schaakclub kan slechts beperkt zicht gehouden worden op de vorderingen. Zelfredzaamheid staat voorop. En Passant koopt een aantal accounts op een schaak-leerpakket. Gekozen is voor het leerpakket dat door de Schaakbond wordt aangemoedigd. Een account is na activering één jaar te gebruiken. Als het goed is heb je na dat jaar de basis van het schaken onder de knie. Of mogelijk ben je dan al veel verder gekomen. Het is maar hoeveel tijd je erin steekt. En uiteraard hoe leuk je het vindt."


"De aanschafkosten voor geïnteresseerden zijn in verband met het 60-jarig bestaan van En Passant nihil. Je moet wel over een thuiscomputerplek beschikken. Het pakket is web-based en draait op allerhande apparaten. "Je bent dus erg flexibel met je account, niet persé plaats- of apparaatgebonden. Het account is persoonsgebonden, je bouwt steeds voort op je persoonlijke schaakontwikkeling."

Aanmelden

Nadere informatie/aanmelden: uiterlijk 1 december 2020, via de secretaris van En Passant. Stuur een mailtje naar secretaris@enpassant-texel.nl met daarin per deelnemend kind: naam, leeftijd, woonplaats op Texel en e-mailadres .

Algemene clubinformatie is te vinden op www.enpassant-texel.nl/clubnieuws.

Afbeelding