Kunstenaar Herman Smith geeft een cursus boomknoppen tekenen.
Kunstenaar Herman Smith geeft een cursus boomknoppen tekenen. Foto: Gerard Timmerman

Cursus boomknoppen tekenen

“Niet op vakantie? Maak dan een innerlijke reis. Ga tekenen. Wel zo goedkoop en veilig. Leonardo Da Vinci deed het ook.” Kunstenaar Herman Smith start 1 december een cursus boomknoppen tekenen.


Boomknoppen zijn voor Smith een geliefd thema. Hij heeft er filosofische beschouwingen en wetenschappelijke inzichten over. “In de winter staat de natuur schijnbaar stil. Alles is naar binnen gekeerd in roerloze bezinning. Bladeren worden afgestoten door nieuwe knoppen. De boomknoppen zijn net ingepakte cadeautjes. Nog ingepakt kunnen het duizend dingen zijn. Wat zal er in zitten?”

Hij noemt het “de kraamkamer van de natuur”. “Iedere boom opent op eigen wijze zijn knoppen voor het licht. Ik zie ze bij de beuk uitschuiven als visjes en bij de esdoorn als kleine boeddha’s. Of hoe ze bij de es openbarsten als lichtvuurwerk. Wat een opstandingkracht!” “Pasen in de natuur!” is daarom de titel van zijn boek waarin de kunstenaar de lezer en kijker meeneemt in zijn kunstzinnige “close-ups”van de natuur.

“Tekenen is kijken!”, is zijn belangrijkste boodschap op de cursus boomknoppen tekenen. Die begint op dinsdag 1 december. Zes lessen, van 10:00 tot 12:00 uur, kosten €55,-. Deelnemers (maximaal vier) hoeven niet te kunnen tekenen, de locatie is coronaproof. Zijn boek “Pasen in de natuur” is voor €17,50 te koop op de cursus en te bestellen via tel. 06 30809344 of email marjanboontjes@gmail.com (ook voor opgave.