Idee is dat er schapen tussen en onder de zonnepanelen aan de Pelikaanweg grazen.
Idee is dat er schapen tussen en onder de zonnepanelen aan de Pelikaanweg grazen. Foto: Johan Moerings VDH Solar BV

"Zonnepark Pelikaanweg inefficiënt en ongewenst"

Texel4trading (T4T), een Texelse onderneming in zonne-energie, noemt het beoogde zonnepark van 17 hectare aan de Pelikaanweg in een brief aan de raad “inefficient en ongewenst”.

“Het huidige centrale elektriciteitsnet van Texel is helemaal niet geschikt om dergelijke grote vermogens kWh terug te leveren.” Volgens dit bedrijf is het veel efficiënter om verspreid over Texel energie op te wekken. Daarbij gebruik makend van daken van woningen, en die van agrarische en andere bedrijfspanden, fietspaden, wandelpaden en wegen en drijvende PV in waterbassins voor zoetwateropslag. Met deze beschikbare energie kan volgens Texel4trading 377.595.500 kWh/jaar worden opgewekt, een veelvoud van de totale energiebehoefte op Texel (volgens T4T) 89.404.845 kWh/jaar).

“Zonder inbreuk te doen op groene infrastructuur zoals weilanden of akkerbouwgronden en natuurgebieden en zonder aanleg van een duur nieuw energienetwerk. Overigens wordt in onze berekeningen rekening gehouden met de stroomvoorziening van Texel in zijn geheel, niet alleen voor de huishoudens van de bewoners zoals berekend wordt in het beoogde rendement van de zonneweides.”