Politiek zet BTW-compensatie TESO liever apart voor corona

Een meerderheid van de politieke partijen voelt er veel voor om de €839.000,- die Texel heeft gekregen van het Rijk ter compensatie van de BTW-plicht voor TESO nog even op zak te houden.

Dat bleek donderdagavond tijdens de raadscommissie. Het college wil het geld besteden aan de herinrichting van het haventerrein op 't Horntje, zodat de entree van Texel er fraaier uitziet. Volgens Texels Belang, VVD, GroenLinks, PvdA en Texel 2010 is het beter het geld nog even achter de hand te houden in afwachting van de ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus.

De commissieleden en het college verschilden van mening over de bestedingsruimte van de €839.000,-. Volgens wethouder Hennie Huisman is het geld gelabeld waardoor het niet zomaar overal aan kan worden besteed. Volgens de partijen bleek uit antwoorden van het college juist dat er geen eisen aan de besteding worden gesteld. Huisman zegde toe daar nog duidelijkheid over te geven.

Volgens de wethouder is het verantwoord om de €839.000,- aan de veerhaven te besteden, omdat de gemeente de in het voorjaar misgelopen inkomsten aan toeristenbelasting en parkeergelden terug krijgt van het Rijk en omdat de gemeentelijke reserve bijna tegen de zeven miljoen euro aanzit. Het gaat bij de beoogde herinrichting om de tweede fase van het Loodsenproject van Den Hoorn waarvoor eerder geen geld beschikbaar was.

Tijdens de raadsvergadering neemt de raad een beslissing of de €839.000,- naar de veerhaven gaat of langer op zak wordt gehouden in afwachting van de corona-ontwikkelingen. Meer op pagina 3.