Het huis van Pieter Kamp krijgt vorm
Het huis van Pieter Kamp krijgt vorm Foto: Pieter Kamp

Bouw tiny houses begonnen, wachten op vijftien huurwoningen

In Buurtskap De Tuunen is de aanbouw van de eerste van in totaal zes zogenaamde 'tiny houses' begonnen. Op de website van De Tuunen geeft één van de eigenaren, Pieter Kamp, uitleg. Hij ontwierp zijn eigen huisje niet alleen, hij voert ook de bouw zelf uit.

"De contouren zijn al goed zichtbaar en de woning is inmiddels al wind- en waterdicht. Het zinken dak moet nu nog worden ingemeten, de zijkanten nog gestukt en we gaan de komende week de kozijnen plaatsen. Ik bouw de woning zelf, samen met een vriend. Dat is heel intensief maar vooral ook erg leuk om te doen. Qua uitstraling en materiaal moet het natuurlijk passen in het totaalbeeld van De Tuunen. Ik heb gekozen voor robuuste materialen. Het dak en de achtergevel worden van zink, als een soort schil, en de zijwanden worden gestukt. Er is veel glas, met kozijnen van massief eiken. Onderhoudsvrij. Maar ook heel duurzaam. De woning heeft een hele hoge isolatiewaarde, eigenlijk hoger dan de norm. Omdat het natuurlijk om een klein oppervlakte gaat waren de berekeningen voor de isolatiewaarde en het energieverbruik nog een hele puzzel. We verwachten dat de bouw van de buitenzijde over een maandje of twee á drie klaar is. En dan werken we verder aan de binnenkant."


Een tiny house is een kleine woning met een minimale ecologische voetafdruk. De tiny houses in Buurtskap de Tuunen hebben een bruto footprint van maximaal 40 m2. De toekomstige bewoners hebben een vereniging van eigenaren opgericht: CPO de Kleine Vos. Kamp kan niet wachten tot zijn woning af is en hij er kan gaan wonen. "In een wijk waar veel groen en veel ruimte is, een mooi project! Voor de kerst gaat helaas niet lukken omdat het er niet naar uitziet dat Liander en PWN op tijd de nutsaansluitingen kunnen leveren, maar dan wordt het begin volgend jaar. Ik hoop dat de overige delen van De Tuunen ook snel af zijn, zoals de vrije sector huurwoningen. Dat mist nog op Texel.”

Vrije sector

Over die vijftien geplande vrije sector huurwoningen stelde Nick Ran (VVD) vorige week ook vragen. Uit de antwoorden die hij kreeg van portefeuillehouder Hennie Huisman, valt op te maken dat dit nog onduidelijk is. Volgens wethouder Huisman wordt onderzocht op welke manier zij de woningen op het Marserf in de markt willen zetten. De verwachting is dat hier begin 2021 meer over bekend is.”