Chalets op De Driehoek.
Chalets op De Driehoek. Foto: Harry Weijers

Raad wil voor De Driehoek geen alternatief

Een plan van Rikus Kieft(GL) om voor gedupeerde chalethouders van de Driehoek nabij De Cocksdorp tijdelijk een alternatief chaletpark in te richten, heeft het wegens gebrek aan politieke steun niet gehaald. Alleen de PvdA toonde zich bereid erover na te denken, andere fracties zien er niets in.


Een Texelse ondernemer was bereid om daarvoor een terrein beschikbaar te stellen. Tijdelijk, de chalethouders zouden er hun chalets heen kunnen verplaatsen, voor de duur van de periode dat ze anders op De Driehoek zouden staan. Een uitsterfregeling dus.

Kieft: “Ik heb het voorstel vorige week dinsdag naar de andere fracties gemaild, met het verzoek er uiterlijk afgelopen donderdag op te reageren. Bij genoeg steun zouden we een werkgroep kunnen vormen, om het plan tot een valide voorstel uit te werken. Maar nu blijkt dat alleen de PvdA bereid bleek erover na te denken, heeft het voor mij geen zin er verder mee te gaan. Ik ga niet aan een dood paard trekken.”

“Heel jammer. Volgens het college gaat er precedentwerking van uit. Een zwak argument, want toen chalethouders van Loodsmansduin of elders moesten vertrekken, heeft de gemeente die ook laten verzuipen.”

Juridisch advies heeft de chalethouders van De Driehoek inmiddels geleerd dat procederen tegen Europarcs weinig zin heeft. “Daar kunnen we niet van winnen”, vertelt woordvoerder Harry Weijers. Volgens het college heeft Europarcs aangegeven dat geprobeerd wordt in samenspraak met de chalethouders te zoeken naar een oplossing. Maar op De Driehoek zijn ze niet hoopvol. “Vóór ze de vergunning binnen hebben, smeren ze heel veel stroop, maar als ze die eenmaal hebben, dan slaat het helemaal om”, is de strekking van de boodschap in de brief van chalethouders aan wethouder Kooiman.“ Weijers over de communicatie tot dusver met Europarcs: “Wij ervaren tot dusver niet wat zij zeggen. Ze maken ons alleen boos en onzeker. Zodra ze de grond in eigendom hebben, mogen ze binnen de vergunning hun gang gaan.”

In de voorwaarden van de Recron, de belangenorganisatie voor recreatieondernemers, met betrekking tot herstructurering staat: “In geval van herstructurering waarbij de ondernemer de overeenkomst beëindigt, is de ondernemer verplicht de recreant zo mogelijk een plaats (minimaal gelijkwaardig) op het terrein aan te bieden, tenzij het kampeermiddel gezien de leeftijd van het kampeermiddel en/of de staat waarin dit verkeert niet meer op het terrein past.”

Daaruit zou je concluderen dat de chalethouders een alternatief moet worden geboden. Maar volgens Weijers is het hier de schijn die bedriegt: “Er staat een juridisch verraderlijke “zo mogelijk” in…”

Het college liet eerder weten dat de gemeente eigenlijk geen middelen heeft om ontwikkelingen zoals op De Driehoek tegen te houden. Het is dus niet ondenkbaar dat het ook op andere parken zou kunnen gebeuren. Bij gebrek aan juridische middelen wil Kieft het over een andere boeg gooien. “Kunnen wij, vanuit de gemeente, niet oproepen tot soort morele code om dit soort dingen niet te doen. De nieuwe Omgevingswet kent omgevingswaarden. Misschien kunnen we daar een sociaal maatschappelijke waarde aan koppelen.”