De doopsgezinde kerk (Muziekcentrum) aan de Peperstraat in Oosterend.
De doopsgezinde kerk (Muziekcentrum) aan de Peperstraat in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Nieuwe eigenaar kerk

Het eigendom van de doopsgezinde kerk in Oosterend (Muziekcentrum) in Oosterend, is overgedragen aan Stichting Hollandse Vermaning. "Dit zorgt voor een veel groter draagvlak om het gebouw in goede conditie te houden en te laten voortbestaan."

De doopsgezinde kerk is een kenmerkend bouwwerk met een rijke historie. De (schuil)kerk heette de 'Vermaning' en werd omstreeks 1550 gebouwd, destijds aan de buitenkant van het dorp. Toen in de vorige eeuw het ledental van de gemeente zienderogen terugliep werd er in 1972 voor het laatst een reguliere kerkdienst gehouden. Er zijn alleen speciale diensten gehouden en het is in gebruik als muziekcentrum en trouwlocatie.

In 1984 is het gebouw ondergebracht bij de Stichting tot behoud van de doopsgezinde kerk in Oosterend, die het gebouw exploiteerde en beheerde. De exploitatie gaf in toenemende mate problemen. Met name toen de gemeente de beheers- en exploitatiesubsidie van €4.800,- heeft geschrapt. Daardoor waren er geen middelen voor onderhoud en kon er niet meer worden geïnvesteerd.


Pogingen om culturele en andere activiteiten naar het Muziekcentrum te halen, bleven vruchteloos en commerciële activiteiten passen niet in de bestemming.

De dorpscommissie paste het financiële tekort bij, maar dat kan niet blijvend. Het is een Rijksmonument, maar daar staan geen inkomsten tegenover. Met als gevolg dat verpaupering van het monumentale gebouw, dat op zich nog in vrij goede conditie verkeert, onafwendbaar leek.


Om dit te voorkomen zocht het bestuur contact met de Stichting Noorder Vermaning, die in Friesland en Groningen meerdere doopsgezinde kerken onder haar hoede heeft. Via hen kwamen de Oosterenders terecht bij de Stichting Hollandse Vermaning. Mensen van beide stichtingen zijn enkele keren op bezoek geweest. Ze waren zodanig onder de indruk van de Strender kerk, die in zijn soort uniek is.

Met als resultaat dat de doopsgezinde kerk op dinsdag 29 in eigendom is overgedragen aan Stichting Hollandse Vermaning. Dat betekent dat de bestuursleden van de Oosterender Stichting van hun taken zijn ontheven.


"Het onderbrengen van de kerk bij de Stichting Hollandse Vermaning zorgt voor een veel groter draagvlak om het gebouw in goede conditie te houden en te laten voortbestaan", meldt Albert Hoven, voorzitter van de dorpscommissie van Oosterend.

Een plaatselijke werkgroep gaat zich buigen over de wijze waarop het gebouw in de toekomst geëxploiteerd kan worden.