Afbeelding
Foto:

mr. Natalie schrijft...

Windmolens...

Windmolens zijn in veel provincies in ons land een zogenaamd "hot topic". Ook binnen onze gemeente Texel is het een groot onderwerp van gesprek geweest. Althans voor het uit elkaar vallen van onze coalitie... In sommige gemeenten staan de grote gevaarten in het landschap er vooral om groene stroom te leveren aan buitenlandse bedrijven en dus niet voor de omwonenden zelf. Stel dat het onderwerp windmolens op Texel zou gaan worden, kan je dan als Tesselaar iets doen tegen de komst op het eiland? Het antwoord vinden we wellicht in Drenthe. Lees je mee?


In ons land zien we op dit moment dat windmolenparken als paddenstoelen uit de grond schieten, terwijl de mensen in het land er niks over te zeggen hebben. Althans zo lijkt het. Alle juridische zaken belanden bij de Raad van State en die lijkt de plannen van minister Wiebes over het algemeen stelselmatig goed te keuren.


In Drenthe gaat het nu anders... Daar is een groep samengekomen met de wens om voor de komst van een windmolenpark in de buurt een stokje steken. Hoe? Dat hebben ze gedaan door begin deze maand oktober een kort geding te starten tegen de komst van windmolenpark 'De Drentse Monden'. Een aanpak die een primeur is voor Nederland. Een aanpak in lijn met onze omliggende landen.


Wat ik bedoel? In Belgiƫ heeft het Europese Hof twee maanden geleden besloten dat de bouw van een windmolen per direct moest worden stilgelegd, omdat er geen gedegen geluidsonderzoek ter plekke was gedaan. Een uitspraak die de burger enigszins moed geeft ten aanzien van het bouwen van die enorme windturbines in de buurt. Hoe het in Drenthe afloopt is nog even spannend. Het vonnis van de kort geding rechter volgt over twee weken. Dus voor nu een mooie herfstweek gewenst.


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker