Wat ik zeggen wou

Corona in grafiek

Mooi dat de Texelse Courant afgelopen vrijdag een aantal grafieken liet zien waarin de ernst van de corona-epidemie op Texel vergeleken wordt met de landelijke situatie en die in Amsterdam.

Helaas valt er wel wat aan te merken op de grafische weergave van de gegevens. Zo staat er een blauw balkje bij 7,4 voor het aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners van Texel. Alleen wie de tekst zorgvuldig leest (of zelf de rekensom maakt), komt erachter dat het hier om één positief geteste persoon gaat, immers: 7,4 op de 100.000 is gelijk aan 1 op de 13.500, ongeveer het aantal inwoners van Texel. Ook is niet aangegeven dat dit blauwe balkje alleen over dinsdag 6 oktober gaat. Het cijfer 7,4 zegt dus nagenoeg niets over de Texelse situatie. Informatiever was het geweest om bijvoorbeeld een gemiddelde over de laatste twee of drie weken te nemen en die te vergelijken met de landelijke situatie.

Doel van een grafische weergave van de situatie is, dat de lezer in één oogopslag zaken kan vergelijken. Doordat in de staafgrafiekjes telkens een andere schaal is gehanteerd, wordt dit niet bereikt. Het voordeel van een grafiek boven een geschreven tekst valt zo in het niet.

Ook de grotere grafiek van aantallen coronagevallen op Texel is niet duidelijk doordat de tijdsschaal vaag is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld niet goed aflezen hoeveel personen in totaal die hoogste piek rond 15 september weergeeft. Daarnaast is deze grafiek moeilijk te vergelijken met de landelijke situatie doordat verticaal de schalen ongelijk zijn.

De grafiek die het aantal virusdeeltjes in het riool in de loop van de tijd weergeeft is tenslotte ook niet erg informatief zolang je verder geen informatie hebt over bijvoorbeeld de relatieve hoeveelheid afvoer van regenwater via het riool in die periode of een vergelijkingsmogelijkheid hebt met de landelijke situatie in verloop van de tijd.

Tot slot: De tekst eindigt met een fout, want het aantal van 26,1 positief geteste personen per dag gold niet voor Texel, maar voor geheel Nederland.

Wanneer op de OSG een leerling uit Havo-4 voor wiskunde bij statistiek als opdracht zou krijgen de cijfers van het RIVM te gebruiken om, op neutrale en informatieve wijze, in een aantal grafieken de situatie rond Corona op Texel te vergelijken met de landelijke en de Amsterdamse situatie, zou de docent zeker iets beters verwachten dan dit artikel. Misschien moet u een volgende keer een paar leerlingen aan het werk zetten?


Goossen Karssenberg,

Den Burg


Naschrift redactie:

De getoonde grafieken zijn identiek aan de grafieken zoals het RIVM die publiceert op het dashboard corona. De grafieken kunnen, net als de cijfers, per dag veranderen. Het artikel is, naast het bieden van vergelijkingsmateriaal, mede bedoeld om de aandacht te vestigen op de informatie in het dashboard corona, een openbare bron die voor iedereen is te raadplegen. Wat betreft de fout die de briefschrijver meent te constateren, staat het cijfer van 26,1 in het artikel wel degelijk voor het landelijk aantal positief geteste personen.

Ten slotte: mochten er leerlingen zijn die de corona-statistieken weten te vertalen in toegankelijke grafieken, dan houdt de redactie zich aanbevolen.